Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas lokalorganisation i Kumla ser trots att Per-Åke Ringhald dömts för misshandel, inget skäl till att agera mot sin partikamrat. Ordförande Majlis Telemo i Sydnärke Kommunförening, menar att förtroendet för politikern är en fråga för Sverigedemokraternas riksorganisation. Hon ifrågasätter även Tingsrättens och Hovrättens dom.

– Han är fortfarande i vår styrelse och i kommunfullmäktige. Jag har inte läst den nya domen, men jag tror att han kommer fortsätta överklaga detta. För domen är inte överensstämmande med sanningen, säger Telemo.

Underkänner du domen?

– Det är mycket som talar för det. Det kan jag säga, men jag är ingen domare och jag kan inte göra något åt en dom. Jag har en personlig åsikt, men jag kommer givetvis att rätta mig efter vad Sverigedemokraterna riks säger.

Det var den 24 mars 2012 som polisen i Kumla fick ett larm från en kvinna som låst in sig på en toalett medan hennes man bultade på dörren och skrek åt henne. Enligt domen slog SD-politikern sig igenom dörren efter larmsamtalet. I badrummet dunkade han kvinnans huvud i handfatet. Enligt kvinnans berättelse ska misshandeln inletts redan tidigare.

Per-Åke Ringhald har hävdat att det var kvinnan som först attackerade honom. Han uppger att han slagit sig in på toaletten, men hävdar att han aldrig slagit kvinnan utan att hon i själva verket råkade slå sitt huvud i dörrposten när han skulle "leda ut henne". Enligt SD-politikern skadade sig kvinnan även i ansiktet när toalettdörren slogs upp. Han menar att han inte slagit eller sparkat kvinnan och hävdar att hon har "lätt för att få blåmärken".

Örebro tingsrätt dömde Ringhald till tre månaders fängelse för att ha dragit, slagit och ryckt i kvinnan och för att dunkat hennes huvud i handfatet.

Domen överklagades och Göta hovrätt menar, liksom tingsrätten att han ska dömas för misshandel, men att det inte finns skäl att döma mannen till fängelse. Istället får mannen villkorlig dom och hundra timmars samhällstjänst.

Expo Idag har sökt den dömde SD-politikern för en kommentar.

Ämnen i artikeln