Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag menar att den här personen borde vårdas på närmaste psykiatriska avdelning. Vederbörande behöver terapi – inte egna barn. Man skall inte kunna planera att få barn som man. Fram för ett sterilisteringstvång", skrev Bjellheim på sin blogg i april 2013 angående en artikel om en person som korrigerat sitt kön och fryst sina ägg för att kunna bli förälder i framtiden, rapporterar Inte rasist, men.

Peter Bjellheim, ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal har både på Sverigedemokraternas lokala hemsida och på sociala medier hetsat mot homosexualitet. Han menar att homosexualitet innebär ett "normlöst" samhälle och går till hårt angrepp mot Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter,
RFSL.

"RFSL har inget med Tro att göra. Möjligen med "otro"! Så till exempel låter RFSL göra gällande att det inte är fel, oavsett hur många man har sex med, vilka kön de har, hur man ligger med varandra eller om man är kära i varandra eller inte…" skriver han i ett blogginlägg om att Svenska kyrkan HBT-certifierats som efter att det uppmärksammades plockades bort från SD Mölndals hemsida.

I samma blogginlägg skrev Bjellheim att "det är och skall vara tillåtet att vara homosexuell! Men vi har redan öppnat garderobsdörrarna på allt för vid gavel"

Han skriver även:

"Otryggheten ökar! Både föräldrar, skolan, samhället och kyrkan borde förespråka fastare levnadsregler".

Peter Bjellheim har på sociala medier uttryckt förakt mot Pridefestivalen och då i synnerhet mot att företrädare för Svenska kyrkan deltagit på den. På Facebook skrev han i maj 2013 om att biskopen Per Eckerdal i Göteborg meddelat att han skulle delta på Pridefestivalen.

"Må de kyrkliga potentater som valde Per Eckerdal till biskop i Göteborg – om inte brinna helvete – så i alla fall stå där med skammens rodnad!? 'Jag är stolt' säger Per Eckerdal. 'Per Eckerdal är en stolle' säger jag"

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att de ska titta närmare på Peter Bjellheim. De kommentarer som han skrev på Facebook för ett år sedan menar Kinnunen dock är gamla.

– Det är märkliga uttalanden det kan jag tillstå, men jag har inte satt mig in i vad det handlar om. Det ska bland annat handla om några gamla kommentarer på Facebook. Och att artikeln han skrev på hemsidan har tagits bort visar att han inte står bakom det han skrivit, säger Kinnunen.

Vad säger detta om en persons värderingar när man uttrycker sig så här?

– Det beror på var skribenten menar och hur han uttryckt sig. Det får vi titta närmare på, säger Kinnunen.

Martin Kinunnen uppger till Expo Idag att Sverigedemokraterna inte har någon direkt åsikt om Pridefestivalen, men att partiet inte är intresserade av att delta i evenemanget.

– Genom åren har vi reagerat på olika företeelser som exploateringen i miljön. Vissa saker har varit obscena. Det kan ha handlat om att människor klätt sig på ett sätt som gör det till ett evenemang som inte vi vill medverka i. Men som parti diskuterar vi inte Pridefestivaelen, vi har politik att fokusera på.

Martin Kinnunen säger även att partiet motsatt sig förändringen i äktenskapsbalken om att samkönade par ska kunna gifta sig. Han tycker dock att de ska få registrera partnerskap.

Sverigedemokratiska företrädare har flera gånger tidigare uttalat sig negativt om homosexualitet. Partisekreterare Björn Söder skrev 2007 i SD-kuriren:

"Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall "normaliseras"? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare."

SD kurirens tidigare chefredaktör Tommy Hansson har flera gånger uttryckt sig nedsättande om homosexuella och kallat Pridefestivalen för "Den aidsdoftande Shamefestivalen." Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson har skrivit på sin blogg:

"de får gärna hålla på med varandra men när de ger sig på småbarn går det för långt! Och bögarna ska inte få adoptera!!".

Partiledare Jimmie Åkesson skrev i ett utkast till sin bok Satis Polito om en påstådd "homolobby". De som deltar i Pridefestivalen beskriver Åkesson som "smaklösa figurer". Formuleringarna publicerades dock aldrig i hans bok.

Expo Idag har sökt Peter Bjellheim för en kommentar.

Ämnen i artikeln