Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Hon har lämnat Sverigedemokraterna och har sagt att hon inte vill företräda partiet längre. Hon har sagt att hon inte tycker att hon fått tillräckligt stöd av partiet gällande hennes utsatthet, säger Adam Marttinen
distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Södermanland

Frida Grundström uppmärksammades i medier i augusti 2011 efter att hon anmält att någon försökt tända eld på hennes hem. Grundström fotade branden vid dörren innan hon släckte den. I medier kopplade hon ihop händelsen med sitt politiska engagemang i Sverigedemokraterna. I somras blev hon själv misstänkt för att ha anlagt branden. Kort därefter fälldes hon för ringa narkotikabrott efter att ha rökt cannabis på Södertäljes sjukhus.

Adam Marttinen säger att han krävt att Grundström skulle lämna ett utdrag av sitt brottsregister. Det kan ha bidragit till att hon lämnat partiet, hävdar han.

– Vi han aldrig så långt att jag fick det innan hon kände att allting blev för jobbigt, säger Martinnen.

Frida Grundström sitter fortfarande kvar i Gnesta kommunfullmäktige och hon har i dagsläget inte meddelat kommunen att hon lämnat Sverigedemokraterna. Martinnen hävdar att han kommer träffa Grundström för att diskutera hur de ska göra med hennes mandat.

Frida Grundström sitter på Sverigedemokraternas enda mandat i Gnesta.

(UPPDATERAD 12-10-10) Frida Grundström uppger till Expo Idag att bakgrunden till att hon lämnat Sverigedemokraterna inte har att göra med att Adam Martinnen begärt att få se ett utdrag från hennes brottsregister. Hon säger att personer i Sverigedemokraterna, som hon inte vill namnge lagt sig i hennes privatliv. Hon ska ha fått höra att hon inte borde umgås med en person på grund av att han kör motorcykel.

– Jag tycker att det är en principfråga. De har ingenting att göra med vilka jag umgås med. Jag hade kanske förstått att de klagat om jag umgåtts med nazister eller kriminella, säger hon.

En annan bidragande orsak till att hon lämnat är missnöje över hur hon behandlats av partiet.

– Jag har fått skit från partiet i ett år nu. Jag har haft en väldigt pressad situation efter branden och har bott på olika platser. Det har lett till att jag fått klagomål för att jag inte har kunnat komma på möten. Vice ordföranden i Gnesta gick till exempel ut i medier och sa att han tycker att det är dåligt att jag inte varit med på möten. Det var direkt smutskastning, säger hon

Frida Grundström förlorade även förtroendet i distriktsstyrelsen och som sekreterare i Sverigedemokratisk Ungdom.

– Alla som jag pratat med som drabbats av negativa saker på grund av att de är med i Sverigedemokraterna säger samma sak. Anledningen till att de hoppat av är för att det inte finns någon sammanhållning i partiet.

Frida Grundström kommer att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige, för tillfället har hon inte tänkt att gå med i något annat parti. Grundström säger att flera partier kontaktat henne, bland dem nazistiska Svenskarnas Parti. Hon gav dock partiet kalla handen.

– Jag tar avstånd från deras värderingar och skulle inte kunna representera Svenskarnas parti, säger Grundström.