Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag är präst i Svenska kyrkan, jag kan inte sortera bort människor när jag driver förkunnelser utan jag gör det var som helst, om det så är feminister, stalinister eller nazister så är jag förpliktigad att predika gudsord, säger Karlsson.

Axel W Karlsson har skrivit i Nya Tider. Tidningen bildades nyligen av flera personer som tidigare drev Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund uppger att han inte känner till tidningen, men att sverigedemokrater inte ska skriva i politiska tidningar.

– Utifrån vad du berättar om tidningen, så är det inte lämpligt att skriva i den. Som sverigedemokrat skriver man antingen i sverigedemokratiska tidningar, rena nyhetstidningar eller politiskt oberoende tidningar, säger Bylund till Expo Idag.

Kommer partiet att agera mot Karlsson på grund av att han skrivit för Nya Tider?

– Du lär märka om det får det, säger Bylund.

Axel W Karlsson skriver i Nya tider att "All kristendom är identitär".

Vad menar du med att kristendom är identiär?

– Gamla testamentets världsbild bygger på folk. I Nya Testamentet finns det många utsagor som bekräftar den världsbilden att världen består av folk och det finns till och med utsagor om att Gud vill ha det så.

– Det ska inte förstås som att vissa folk är överlägsna. Folken ska tjäna varandra. Svenska folket ska tjäna andra. Det handlar inte om någon imperialism, säger Karlsson.

Innebär det att olika folkgrupper ska hållas isär?

– Det kan man inte heller säga, differentieringen innebär inget apartheid system. Du får inte hårdra detta. Detta är alltså ingen lagisk idé om att man ska hålla isär folk till varje pris. Det är ett empiriskt faktum att när det blir kulturmöten så blir det olika typer av problem, som kan vara svåra att bemästra för de folkgrupper som möts.

2011 uppmärksammades Axel W Karlsson när han var på ett seminarium som anordnats av Identitär idé. Bland talarna på mötet var ökända antisemiter och högerextremister. Karlsson har hela tiden hävdat att han var där i egenskap av präst och journalist för att träffa människor.

Axel W Karlsson är förutom ersättare i kyrkomötet även präst i Svenska kyrkan.