Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en av skrivelserna, daterad 12 mars 2002, ifrågasätter han resor för skolbarn och turister till Auschwitz eftersom "gaskammrarna i Auschwitz som visas upp för turister och skolbarn byggdes efter kriget precis som den amerikanarna byggde i Dachau".
I en annan skrivelse, från samma datum, skriver Göran Hagberg om Sovjetunionen att "Där satt i höga positioner mestadels judar och halvjudar som utplånade det Rysska folket, dom rev ner kyrkor plågade kvinnor och barn, skall man sedan tycka synd om judarna, jag bara undrar?"

Beklagar uttalanden

Göran Hagberg beklagar idag sina antisemitiska uttalanden och uppger att han i själva verket lämnat Sverigedemokraterna bland annat på grund av att partiet var alltför fixerat vid invandringsfrågan.
- Jag gick med i Sverigedemokraterna för tre år sedan. Jag ville bevara den svenska kulturen och göra det bättre för våra gamla, men de pratade hela tiden om att invandrana låg bakom alla problem i samhället, säger han till Expo.

Sverigedemokraterna gick igår ut med ett pressmeddelande där man förklarade att partistyrelsen den 26 oktober öppnat ett uteslutningsärende mot Hagberg. Då hade Hagberg redan meddelat att han lämnat partiet. Ett fax kom in till Kristinehamns kommunkansli tisdag kväll där Hagberg meddelade att han inte längre representerade Sverigedemokraterna och att han mandatperioden ut tänker agera som så kallad politisk vilde.
Göran Hagberg menar vidare att Sverigedemokraterna centralt länge känt till hans brev till regeringen, en kopia av skrivelserna ska ha skickats till Stockholm i mars 2002, bara några månader innan han gavs förtroendet att företräda partiet i valet.

Sverigedemokraterna dementerar

Detta tillbakavisas starkt av Sverigedemokraterna.
- Jag känner själv inte till det, men det låter som en lögn. Om vi hade känt till det hade vi garanterat redan uteslutit honom, säger partiets pressekreterare Mattias Karlsson.

Här kan du ladda ner de inscannade originaldokumenten:
Dokument 1 Dokument 2