Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På Martin Oscarsson Facebook flödar delningar av artiklar från nazistiska avsändare. Oscarsson har bland annat återkommande länkat till Realisten, en nyhetssajt kopplad till nazistiska Svenskarnas parti.

Oscarsson har också länkat till andra nazistiska sajter och material från en rad antisemitiska sajter.

Oscarsson har dessutom publicerat ett utdrag ur boken "Behold a pale horse", skriven av den avlidne amerikanska högerextrema antisemiten William Cooper. Boken innehåller ett särtryck av det antisemitiska falsariet Sions vises protokoll.

På Facebook har Oscarsson lagt ut en bild där en klassisk antisemitisk konspirationsteori framförs. Oscarsson skriver om bilden "Nämen… Så det kan bli o blev…". På bilden påstås att bankfamiljen Rothschild finansierat båda sidor i samtliga krig sedan Napoleonkriget. Att bankfamiljen kontrollerar nyheter, medier, oljan och regeringar. Familjen Rothschilds påstådda inflytande över världen var central redan i Nazitysklands antisemitiska propaganda för att framställa judar som blodtörstiga, materialistiska och för att ligga bakom oroligheter och krig.

Bilden kommenterades av Sverigedemokraternas distriktsordförande i Västernorrland Marcus Molinder.

"Ja Rothschild släkten är ju en av världens mest inflytelserika och mäktigaste. Äger alla banker och leker med världen utan respekt eller hänsyn till dess invånare", skrev han på Facebook.

Till Expo Idag säger Molinder att han inte minns att han skrivit inlägget:

– Jag känner inte igen det här på rak arm, men står det där har jag väl skrivit det eller antagligen kopierat det av en kompis. Det jag vet om Rothschilds är det jag sett på dokumentärer och att det är en väldigt inflytelserik familj. Att de äger alla banker i världen är felformulerat. Jag har missat att läsa igenom tillräckligt noga helt enkelt och missat detta. Alla gör vi misstag.

Står du bakom den antisemitiska konspirationsteori om som det du skrivit ansluter sig till?

Vad har folk emot judar, jag har inte förstått det. Jag har inget emot dem, jag är kompis med en jude och visste inte att det fanns en sådan konspirationsteori som Rothschild används i, säger Molinder.

Expo Idag har försökt nå Martin Oscarsson för en kommentar.