Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I början av 2008 lanserades Fagersta Fria Nationalister, FFN. Bakom grundandet stod ett flertal aktivister med bakgrund i Nationaldemokraterna. En av dem var Johan Henriksson. Idag sitter han på det ena av Sverigedemokraternas två mandat i Fagersta kommunfullmäktige.

Johan Henrikssons uppgift i Fagersta Fria Nationalister var bland annat att uppdatera deras hemsida. Gruppen var inriktad på att sprida propaganda. Bland annat sattes klistermärken och affischer upp för nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Info-14.

När Expo frågar Johan Henriksson om hans engagemang i FFN kommenterar han inte uppgifterna. Han ber istället att få svara på frågor via mejl. Men Henriksson återkommer inte med svar på frågorna.

Partikamraterna ovetande

Karl Staaf, som sitter på Sverigedemokraternas andra mandat i Fagersta och är kontaktperson för partiet på orten, säger till Expo.se att uppgifterna var nya för honom. Han kände inte heller till Fagersta Fria Nationalister.

Staaf kan inte i dagsläget uttala sig om detta kommer att påverka Henrikssons roll i Sverigedemokraterna och kommunfullmäktige.
– Han säger att det är överdrivet, så han får reda ut det med ledningen. Han är invald efter att han skrivit upp sig i själv på valsedeln. Om han inte skulle bli godkänd av partiet så blir han väl en politisk vilde och det vet jag inte om vi heller vill, säger Karl Staaf, som efter att Expo informerat honom om FFN-kopplingen, varit i kontakt med Henriksson.

Nätverket Fria Nationalister

Fagersta Fria Nationalister ingick i nätverket Fria Nationalister. Grundare av nätverket är Info-14. Info-14 ligger även bakom de större nazistiska manifestationer som anordnats under 2000-talet, som den så kallade Salemmarschen och nationaldagsdemonstrationen i Stockholm. Nätverket beskriver sina mål på följande vis:

"Fria nationalister anser det vara varje nationells plikt att under någon form aktivera sig för Saken. Saken är något varje nationell organisation och parti, liksom oberoende och obunden, ska arbeta för. Fria nationalister anser att Saken, det alla nationella ska kunna skriva under på, identifieras med följande ord: Vi måste säkra existensen för vårt folk, och en framtid för våra svenska barn."

Anders Dalsbro
Mikael Ekman

Ämnen i artikeln