Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag gillar inte ordet homofobi. Jag tror inte Tommy Hansson är rädd för homosexuella. Jag brukar använda ordet homohat. Nu vet jag inte om Hansson hatar bögar men att han föraktar dem är tydligt, säger Jan Voss till expo.se

Diplomaten Sverker Åström avled den 26 juni 96 år gammal.
Utrikesministern Carl Bildt beskrev honom som en av Sveriges främsta diplomater och han hyllas även av den före detta socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson. Socialdemokraten och tidigare utrikesminister Lena Hjelm Wallén, har till Dagens Nyheter, sagt att Åströms betydelse för Sverige inte går att överskatta.

Den ansvarige utgivaren för Sverigedemokraternas partitidning
SD-kuriren, Tommy Hansson, stämmer dock inte in i hyllningarna. Han skriver på sin blogg att Sverker Åström gjort sig "herostratiskt" ryktbar, det vill säga känd för sina illdåd, att han hade en "sodomitisk läggning", och att han var en "sexmissbrukare med ett enda mål för ögonen – att tillförsäkra Sverker Åström så mycket personlig njutning som möjligt". Dessutom antyder Hansson även att hans homosexualitet utgjorde en säkerhetsrisk.

Tommy Hansson säger till Expo.se att han utgått från en artikel i Expressen och genom den kommit fram till att Sverker Åström var sexmissbrukare. Han säger även att det är känt att homosexualitet kan utgöra ett säkerhetsproblem och hänvisar till ett par engelska diplomater, vars homosexualitet ledde dem till spioneri.

- Jag vill peka på den betydelse hans läggning kan ha haft på hans eventuella KGB-engagemang, säger Tommy Hansson, som i sin blogg skriver.

"Utpressning på sexuella grunder är gammal rutin inom sovjetisk – och annan – underrättelsetjänst och även om Åström skulle ha berättat för sina chefer om saken är det inte säkert att han ville att informationen skulle nå en bredare allmänhet. Minns att han 'kom ut' som bög långt efter sin pensionering".

Hansson skriver även om att Åström när han kom ut blev en gayikon.

"Med sin fingerspetskänsla för tidsandan visste han naturligtvis också att han skulle hyllas av kultur- och mediaetablissemanget. Varav en del, förlåt uttrycket, slickade honom i arslet såväl bildligen som bokstavligen".

– Hansson uttrycker ett homoförakt och den syn som fanns på homosexuella på 50-talet. Som jag hade hoppats var borta idag. Men som jag tror är vanligt förekommande hos Sverigedemokraterna, säger Jon Voss, chefredaktör på QX

Tommy Hansson säger att han inte förvånas över att Voss reagerat på hans inlägg.

– Det är inte konstigt att det kommer kritik från det hållet. All form av kritik mot homosexualitet eller homosexprojektet avfärdas ju hela tiden i media som homofobi, säger han.

Hur ser du på homosexuella?

– Jag har inget emot homosexuella som personer och välkomnar dem i Sverigedemokraterna. Jag tycker dock att det politiska homosexuella projektet gått över styr. Det är främst det jag vänder mig emot. Det är en ständig opinionsbildning för homosexualitet i massmedia och som backas upp av olika påtryckargrupper. Det har pågått i ett par decennier, säger Hansson.

Hansson tycker att det är problematiskt att homosexualitet framställs som "enbart positivt". Hansson förklarar sig:

– Om man är kristen som jag är, så måste det vara tillåtet att från bibliska grunder få kritisera homosexualitet. Kristna borde göra en insats och lyfta fram det som står i bibeln. Enligt den bibliskt kristna synen är homosexualitet något negativt, hävdar Hansson.

Tycker du att homosexualitet är något negativt?

- Ja, eftersom jag delar den bibliska uppfattningen så landar jag vid att homosexualitet är en synd, säger Hansson.

Hansson säger vidare att Gud skapade mannen och kvinnan för att vara en avbild till Gud och att människan ska vara fruktsam och föröka sig och lägga jorden under sig.

– Om allt fler skulle bli homosexuella skulle det vara svårt att genomföra detta, säger Hansson.

Ser du detta som fara?

– Ja, som kristen gör jag det, men det är inte huvudpunkten i artikeln om Åström, säger Hansson

I ett tidigare blogginlägg av Tommy Hansson beskrivs Pride-festivalen i termen "shamefestival". Politiker och samhällsdebattörer skriver han:

"Springer benen av sig för att skymta i TV-rutan under den
aidsdoftande Shamefestivalen och/eller hyllas som 'årets hetro' eller liknande av den mäktiga homosexlobbyn".

Tommy Hansson har även skrivit om fotbollsspelaren Anton Hysén:

"Som bekännande bög tillhör han den glamourösa klassen och kan därmed räkna med Vip-mottagande enbart i kraft av sin sexuella läggning (och i någon mån som barn till en världskändis)".

Ämnen i artikeln