Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Riksdagsskandaler

  • William Petzäll lämnade partiet 2011, efter att det framkommit att han hade missbruksproblem. Han behöll sin plats i riksdagen fram till sin död den 2 september 2012.
  • Erik Almqvist lämnade sin riksdagsplats och partiet efter att det 2012 framkommit att han uttryckt sig rasistiskt och våldsamt i centrala Stockholm 2010. Han har nu anlitats av partiet som mediekonsult.
  • Kent Ekeroth var tillsammans med Erik Almqvist och beväpnade sig med järnrör och knuffade en kvinna i samband med händelsen. Trots det får han vara kvar i partiet.
  • Lars Isovaara förolämpade en riksdagsvakt rasistiskt 2012. Tvingades lämna partiet och avsade sig sin riksdagsplats. Han ersattes av Markus Wiechel.

"Fy fan det va det värsta jag sett!! vad i helvete nu blir jag förbannad" och "satans jävla aphelveten" och "efterblivna jävla pensionsrädder!".

Wiechel skriver även "det gör att jag vill döda folk".

Kommentarerna skrevs från Wiechels Facebook-konto den 24 april 2011 i en chatt med en partikamrat om en Youtubefilm som ska visa en religiös häxbränning i Afrika. Filmen visar bland annat människor som misshandlas grovt och som släpas in i en brasa.

Partikamraten har bekräftat chattkonversationen både för Expressen och Sverigedemokraterna.

Markus Wiechel ger flera förklaringar till hur de rasistiska uttalandena kan ha spridits från hans Facebook. Den ena är att någon annan ska ha skrivit dem, alternativt att han varit väldigt berusad. Han menar dessutom att chattkommentarena inte ger uttryck för rasism mot någon utan handlar om avsky mot personer som begått hemska saker.

– Ja, är det så måste det vara någonting som jag måste ha skrivit när jag var antagligen berusad, eller nåt. Jag vet inte. Det är absolut inte någonting som jag skulle skriva i dag, eller stå bakom över huvud taget", säger Wiechel till Expressen.

Wiechel ersatte i slutet av förra året Lars Isovaara i riksdagen. Isovaara lämnade sitt riksdagsuppdrag efter att han rasistiskt förolämpat en vakt. Om även Wiechel tvingas avsäga sig sin plats, så är det troligen Adam Marttinen som tar hans plats i riksdagen. Marttinen sitter idag i Eskilstuna kommunfullmäktige och landstinget i Sörmland.

Trots Facebook-kommentarerna får Wiechel stöd från Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

– Markus har förklarat för oss att om han skrivit det här så är hans enda förklaring att han skrivit i affekt, att han sett någonting som han blivit upprörd över och skrivit i ett upprört tillstånd, säger Kinnunen till Expressen.

Kinnunen menar att det inte är helt fastlagt att det är Wiechel själv som skrivit kommentarerna. Han uppger även att Sverigedemokraterna aldrig tidigare uteslutit någon på grund av liknande saker som det Wiechel gjort sig skyldig till.

– Vi har aldrig nånsin uteslutit nån för vad de sagt i en privat chattlogg med nån annan. Det finns inga jämförbara fall.", säger han.

För två veckor sedan uteslöts Bengt Nilsson, ordförande i Flen för rasistiska kommentarer som han publicerat på sin Facebookvägg. När Sverigedemokraternas gruppledare Patrik Ehn uteslöts i mars hänvisade partiet bland annat till uttalanden Ehn gjort i en privat mejlkonversation.

Markus Wiechel har tidigare gjort sig skyldig till förtalsbrott för kommentarer som publicerats på hans blogg.

Ämnen i artikeln