Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet är de enda partierna som enligt Valmyndighetens statistik inte lyckas fylla sina stolar ute i kommunerna. Sverigedemokraterna har sju tomma stolar och Miljöpartiet två.
– Det beror på att vi är det snabbast växande partiet och vi klarar inte riktigt inför varje val att hänga med när det gäller antalet kandidater, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin.

I tre kommuner, Bräcke, Degerfors och Nora, innebär de tomma stolarna att Sverigedemokraterna helt saknar representation. I Bräcke och Degerfors hade inte Sverigedemokraterna någon valsedel till fullmäktige. I Nora kandiderade Willi Briede som enda namn, men han meddelade redan i juli att han lämnat partiet.

I Aneby står två av tre stolar tomma för partiets och i Munkedal en av två. I Flen fick partiet tre mandat, en av stolarna står tom.

Risk för fler tomma stolar

Jämfört med föregående mandatperiod så har Sverigedemokraterna lyckats bättre med att besätta mandaten. Efter valet 2006 hade partiet 14 tomma stolar i 13 kommuner. Den siffran steg markant under perioden. Valmyndighetens sista sammanställning från perioden visar att partiet hade 58 tomma stolar i 46 kommuner.

Eric Myrin tror att det finns en risk att partiet även under den innestående mandatperioden kan tappa representanter. Han nämner hot som partiets företrädare utsätts för och att personer flyttar från kommunerna som två anledningar. En tredje anledning är enligt Eric Myrin att partiets organisation inte vuxit lika snabbt som valframgångarna. I senaste valet ökade partiet i kommunerna från 281 mandattill 612.
– Som jag förstår det så beror det på att de andra partierna har kandidater som fyller ut stolarna . Jag tror att de har i samma grad personer som avträder, men att de då har ersättare, säger han.

Anders Dalsbro

RÄTTELSE 101014: Tidigare angavs i artikeln att Sverigedemokraterna har en tom stol i Örkelljunga. Det stämmer inte. Det korrekta ska vara Flen. I Örkelljunga har Miljöpartiet en tom stol. /Red.

Ämnen i artikeln