Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I helgen höll SDU sin förbundskongress. På kongressen utmanades Gustav Kasselstrand om ordförandeposten av Paula Bieler. Hon har kritiserat Kasselstrand för att bedriva "opposition" mot partiet. Själv har hon anklagats för att vara en del i ett försök av partiledningen att kuppa bort Kasselstrand.

På partikongressen fick Bieler dock se sig besegrad med 39 röster mot 10. Trots den stora segern för Kasselstrand, så dök ingen från moderpartiet upp på kongressen för att gratulera honom. En anledning till det kan vara att SDU:s förbundssekreterare Stefan Lundkvist i sitt tal angrep Blekinges representant Louise Erixon, som gett sitt stöd till Bieler. Enligt källor inom SDU sa Lundkvist bland annat att Erixon tagit sig till "partitoppen sängkammarvägen". Han ska även sagt att partiledningen ska hålla sina "slemmiga händer" borta från SDU.

Flera Sverigedemokrater har reagerat på Lundkvists tal. Riksdagsledamoten Carina Herrstedt skrev på Facebook att hon blev "bestört och förtvivlad". Hon kräver att Lundkvist avgår.

"En förbundssekreterare som uttrycker sig på detta sätt borde ta sitt förnuft tillfånga och självmant avgå för SD kan inte ha företrädare som uttrycker sig så illa", skriver hon.

På måndagen tog även SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand offentligt avstånd från Lundkvists angrepp.

"Under söndagen inträffade det att en person brast kraftigt i sitt omdöme och från talarstolen yttrade saker som varken jag eller någon annan i förbundsstyrelsen står bakom på något sätt. Det som sades är helt oacceptabelt och inte värdigt en person som har en så hög förtroendepost inom förbundet", skriver Kasselstrand.

Trots avståndstagandet får Kasslestrand kritik för att det kommit allt för sent.

– Det är bra att styrelsen tagit avstånd från detta nu. Jag tycker dock det är synd att den inte gjorde det på plats. Det var ett totalt oacceptabelt beteende. Jag tycker att detta var så oacceptabelt att jag hoppas att Lundkvist själv funderar över var han hör hemma, säger Paula Bieler till Expo Idag.

Louise Erixon uppmanar på Facebook partiet att markera mot ungdomsförbundet, som hon menar "gång på gång vänder sig mot SD".

Gustav Kasselstrand själv vill inte kommentera om han fortfarande har förtroende för Lundkvist.

- Jag har i dagsläget inte fler kommentarer än det som står på vår hemsida, säger Kasselstrand till Expo Idag.