Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi får helt enkelt avvakta tills vi får möjlighet att prata med honom. Det är besvärligt att vi inte kunnat göra det ännu. Vi hoppas vi får kontakt med honom under dagen sedan får vi se hur vi ska tolka det som har sagts, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen.

I helgen demonstrerade uppemot 200 nazister från Svenskarnas parti i centrala Stockholm. Partiföreträdare höll antisemitiska tal och hävdade att "svenskarna måste föda fler barn".

Stellan Bojerud tackade dagen efter demonstrationen Svenskarnas parti.

"Jag ser att ni genomfört många aktiviteter till stöd för det svenska folket. Det är mycket bra.", skrev Bojerud på Twitter.

Sverigedemokraterna var snabba med att kalla utspelet för "uppenbar sarkasm". Något som Bojerud själv tillbakavisat.

Bojerud säger till Aftonbladet att han tycker att demonstrationen var "ganska provokativ och dum" och att han inte "bedriver stöd för Svenskarnas parti", de får sköta sig själva menar han. Han förklarade dock att han står bakom sitt uttalande på Twitter om Svenskarnas parti och menar att det är positivt att:

– De har gjort uttalanden om att de stödjer Sverige och svenskarna.

Svenskarnas parti beskriver på sin hemsida vem de betraktar som svenskar.

"Vi svenskar består i förlängningen av en mängd stammar som har slagit sig samman. I grund och botten är vi exakt samma människor som för tusen år sedan brukade samma jord. Det är samma gener och samma blod."

Svenskarnas parti menar att endast de som tillhör samma "folkslag" och är "genetiskt lika" svenskarna ska få bosätta sig i Sverige. De som inte anses vara av "rätt folkslag" ska utvisas vare sig de är svenska medborgare eller ej.

Stellan Bojerud skriver efter medieuppmärksamheten på Twitter att han är "uttalad antinazist". Han skriver dessutom:

"Tack! Vi måste kämpa för att få tillbaka vårt gamla Sverige. Landet vi föddes i. Nu sålt till utrikes folk."

Stellan Bojerud har tidigare lyft fram rasteorier på sin blogg. Han listade 2012 flera invandrargruppers påstådda IQ. Siffrorna kommer från Richard Lynn som sitter i Pioneer Fund, en stiftelse som den antirasistiska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center listar som en hatgrupp. Stiftelsen bildades 1937 med syfte att "förbättra den vita rasen". Bojerud kallade siffrorna "lätt suspekta", men tillade i en intervju med Expo Idag att om Lynns rasteorier skulle stämma så "kan det förklara en del fenomen".

Stellan Bojerud har även kommenterat en artikel på Svenskarnas partis nättidning där han hävdade att thailändare har en "bristande förmåga att tåla alkohol". Han har också skrivit i Avpixlats kommentarsfält att:

"Indonesier är asiater och som sådana vanligtvis fredligt sinnade. MENA-muslimer är av ett helt annat slag."

Martin Kinnunen säger att Sverigedemokraterna tidigare tagit upp dessa händelser med Stellan Bojerud.

– Vi diskuterade de sakerna och vi fick då svar som ansågs vara tillräckligt tillfredsställande.

Blir det försvårande när sådant här dyker upp igen?

– Jag vet inte om vi ska sammankoppla detta med något annat. Det är besvärande när det görs sådana här uttalanden som gör att det skapar en otydlighet kring vad man egentligen tycker och tänker om Svenskarnas parti. Men sedan blir det märkligt eftersom han är väldigt tydlig med att han tar avstånd från nazismen så jag vet inte hur man ska tolka hans uttalanden.

Expo Idag har sökt Stellan Bojerud för en kommentar.