Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Catharina har idag meddelat att hon i samråd med partiet avsäger sig sin kandidatur till Halmstads kommunfullmäktige samt till landstinget i Halland. Orsaken till avträdelsen är att hon bedömer det som omöjligt att under den fortsatta valrörelsen få fokus på något annat än sin person och att en fortsatt kandidatur från hennes sida därmed skulle innebära att partiets lokala hjärtefrågor om bland annat förbättringar inom vården och omsorgen, skulle hamna i bakgrunden", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmedelande. I pressmedelandet står det även att Catharina Strandqvist är ångerfull.

Vidare hävdar Sverigedemokraterna det inte finns något som tyder på att det "olämpliga spexet" skulle ha med "extremistiska åsikter att göra".

Partiets reaktioner har skiljt sig åt under dagen.. Till en början nekade Catharina Strandqvist och hävdade till Expressen att det inte stämmer att hon haft en hakkorsarmbindel på sig.

– Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in. Jag tar definitivt avstånd från sådant. Det har jag inget med att göra. Jag blir nästan chockad här, säger hon.

Erik Hellsborn, som sitter i styrelsen för Sverigedemokraterna i Hallands län, bekräftade dock till SVT att han känt till bilderna.

– Jag vet att den här bilden togs på en fest när hon var 18 år gammal och dessutom hade druckit alkohol. Det är ganska vanligt att ungdomar spexar och gör provokativa saker på fyllan, säger han till SVT Hallandsnytt.

Björn Söder, partisekreterare för Sverigedemokraterna menar att hans parti inte är "speciellt belastade" av företrädare som uttrycker sig nazistiskt eller rasistiskt. Han menar att problemet är att Expo granskar Sverigedemokraterna.

– Hade man haft liknande organisationer för att kartlägga andra partier är jag helt övertygad om att likadana saker hittats där, säger Söder till TT.

En av många som varit kritiska till Sverigedemokraternas många rasistskandaler är statsminister Fredrik Reinfeldt som till Expressen kommenterade bilderna på Catharina Strandqvist. Reinfeldt menar att det inte är någon slump att Sverigedemokraterna kantas av företrädare som uttrycker sig rasistiskt.

– Sverigedemokraterna har en återkommande teknik att hävda att detta inte förekommer. Men jag tror att alla vet som tittar på det här utifrån förstår att det finns ett skäl att det är just Sverigedemokraterna som mest drabbas av den här typen av utryck. De samlar de som väldigt ofta visar intolerans mot människor som kommer från annan etnisk bakgrund.

Ämnen i artikeln