Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna stödjer de rödgrönas linje i frågan om utförsäkringarna. I Svenska Dagbladet förklarar idag Erik Almqvist att partiet ställer sig bakom kravet på att återförsäkra dem som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Partiet vill se "en mer skälig och realistisk prövning mot arbetsmarknaden". Enligt Almqvist kan även en eventuell reform av tidsgränserna i sjukförsäkringen kan bli aktuell.

Det är inte första gången Sverigedemokraterna är med och fäller regeringen. Enligt en granskning i Svenska Dagbladet har oppositionen, inklusive Sverigedemokraterna, gått emot regeringen 14 gånger. De flesta gånger har det dock handlat om så kallade tillkännagivanden, uppmaningar till regeringen att återkomma med förslag i de aktuella frågorna.

Men för Sverigedemokraterna är varje nederlag för regeringen en seger.

Inget retar Sverigedemokraterna mer än att bli utpekade som ett enfrågeparti. En del av arbetet i riksdagen handlar om att tvätta rent partiet från den stämpeln. Det är inte alltid lätt. Partiets budgetar har hittills lovat stora investeringar, på bekostnad av invandringen. Senaste exemplet på den världsfrånvända fokuseringen på invandringen stod Jimmie Åkesson för i Aftonbladet för några dagar sedan. När han fick frågan om hur man ska bekämpa barnfattigdomen svarade han: "Viktigast är att motverka utanförskapet, framförallt genom en ansvarsfull invandringspolitik."
Det är inte så Sverigedemokraterna vinner nya väljare.

Att kunna vara med och gå emot regeringen i frågan om utförsäkringarna är viktigt för partiet. Det lyfter bort fokus från partiets fixering vid invandringen. Och det, vilket är minst lika viktigt, profilerar Sverigedemokraterna som den svenska välfärdsmodellens försvarare.

Sverigedemokraterna plockar väljare från alla politiska läger. För partiet handlar det om att hitta en medelväg som inte skrämmer bort de potentiella väljarna. Sverigedemokraterna kryssar sig mellan de två blocken. Man avfärdar och bjuder in på samma gång.

Efter dagens beslut kan partiet framstå som ett alternativ för missnöjda socialdemokrater. Det kommer partiet kunna skryta om i nästa valrörelse. Och för de högerväljare som lockas av partiet kan Sverigedemokraterna peka på det faktum att man i de flesta fall ändå röstar med Alliansen. Så såg det åtminstone åt i den rapport som Riksdagens utredningstjänst plockade fram på uppdrag av Socialdemokraterna i slutet av förra året.
Där visade det sig att Sverigedemokraterna fram till 20 december förra året röstade med Alliansen i 91 av riksdagens 133 huvudvoteringar.

Så ser Sverigedemokraternas gyllene medelväg ut.

Ämnen i artikeln