Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna är glada över sitt nya tillskott. Den före detta centerpartisten och moderaten Stellan Bojerud har som ny medlem gått rakt in i den arbetsgrupp som ska skriva den försvarspolitiska delen i partiets valmanifest. Bojerud har under många år arbetat som yrkesofficer och undervisat vid Försvarshögskolan. Men när det gäller Sverigedemokraternas profilfråga, invandringen, glider Bojeruds åsikter ifrån sitt nya parti.

- Det flesta som bor i samhällen som Tensta och Rosengård är människor som sköter sig, tycker han.

Stefan Bojerud är samtidigt kritisk mot hur invandrare och invandrartäta områden beskrivs i media och i den politiska debatten.

- Jag är emot vissa kulturer. De som håller på med hedersvåld, könsstympning och diskriminering. Men taxichaufförer, restaurangbiträden och så vidare. Det är människor som sköter sig. De är omistliga för vårt samhälle, förklarar han.

Medan ledande sverigedemokrater menar att de oroligheter som har varit i flera förorter runt om i landet är ett resultat av invandringen och islam är Stellan Bojerud av en annan uppfattning.

- Stenkastning och vandalisering är saker som händer när människor inte har något jobb. Det har ingenting med kultur att göra, tycker han.

Vill reformera SD

Stellan Bojerud har varit ett välkänt ansikte i Sundbybergspolitiken där han har varit kommunpolitiker för både Centerpartiet och Moderaterna i decennier. Under sin tid som kommunpolitiker var han bland annat kommunfullmäktiges andre vice ordförande. Med sin annorlunda syn på invandringen vill han förändra partiet.

- Jag vill vara med och reformera Sverigedemokraterna. Min dröm är att ingen ska behöva titta snett på Sverigedemokraterna som parti, förklarar han.

Och partiledningen lär få problem med att få den tidigare yrkesofficeren att rätta in sig i leden.

- Jag har inte bytt åsikt sedan 1970. Det är den politiska kartan som har ritats om, säger Stellan Bojerud.

Bojerud motiverar sitt partibyte med att han inte kände igen sig i "de nya moderaterna".

- Anledningen till att jag lämnade moderaterna är mycket enkel. Det var när man avsatte den mycket kompetente försvarsministern Michael Odelberg under väldigt märkliga omständigheter, säger han.

Ämnen i artikeln