Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I onsdags avslöjade Expo de interna strider som rådde inom SD-Värmland inför årsmötet 2010. Tidigare har också Expo berättat om de grovt antisemitiska mail som Sverigedemokraten Erik Johansson skickat till Mikael Gustafsson, då i SD-Karlstads arbetsgrupp.

Mikael Gustafsson påtalade mailen för Värmlands distriktsordförande Runar Filper som lovade att han skulle vidta åtgärder efter det efterföljande kyrkovalet. Nu visar det sig att även partistyrelsen känt till händelserna.

Kom till partistyrelsens kännedom
När partistyrelsen kallades till distriktet för att medla i den interna konflikten togs de antisemitiska mailen upp.
- Ja, det var lite sånt också men jag har inte riktigt klart för mig vad det var. Det dök upp en del skrivelser som inte var så vidare lustiga. Jag har för mig att de är borta de som presterade dessa, säger Tony Wiklander.

Wiklander säger att alla parter skyllde på varandra så det var svårt att veta vad som stämde.
- Alltså jag är inte insatt i hur det var där, vi gjorde ett uppdrag och försökte lappa ihop det sedan åkte vi hem.

Enligt en källa till Expo utryckte Runar Filper till partistyrelsen att Erik Johansson inte var lämplig för partiet på grund av allt för avvikande åsikter. Trots det skedde en uppgörelse, inga offentliga uppdrag för Johansson så får han vara kvar i partiet.
- Det grundar sig bara på personer som ger sig på andra. De försöker hela tiden smutskasta partiet, det stämmer inte. Jag har inte heller befordrat Johansson, han är inte med i styrelsen idag, säger Filper som förnekar uppgörelsen.

Faktum kvarstår dock att Erik Johansson har fått ett förtroendeuppdrag som nämndeman för Sverigedemokraterna i Karlstad.

Antisemitism leder till konsekvenser
Tony Wiklander säger att om en uppgörelse ägt rum så är inte partistyrelsen inblandad i den och att Sverigedemokraterna tar den "judiska populationen" i försvar. Om det visar sig att Erik Johansson har skickat antisemitiska mail leder det till konsekvenser enligt Wiklander.
- Om det dyker upp nu och det är rätt så kommer han få svara för det, säger Tony Wiklander.