Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Wien har Sverigedemoratisk ungdom på fredagen formaliserat ett internationellt samarbete och bildat det europeiska ungdomsförbundet Young European Alliance for Hope. I det ingår ungdomsförbunden till belgiska Vlams Belang, franska Front National och österrikiska FPÖ. På mötet presenterade de ett gemensamt politiskt program med tio punkter som bland annat förespråkar en minimal invandring till Europa och skärpt gränskontroll, rapporterar Sveriges Radio.

Till skillnad från Sverigedemokraterna har Sverigedemokratisk ungdom stolt visat upp sina internationella samarbetspartners. Gustav Kasselstrand tillträdde som förbundsordförande 2011. Samma år anordnade han flera demonstrationer runt om i Sverige, på flera deltog gäster från högerextrema europeiska partier. I Göteborg var företrädare från det italienska fascistanstrukna partiet La Destra och tyska Die Friheit. Vänskapen med La Destra manifesterades även på en demonstration i Uppsala och kulminerade i att företrädare för det italienska partiet, 2012, firade den svenska nationaldagen med Gustav Kasselstrand och bjöds in till SDU:s kongress. Gustav Kasselstrand besökte även La Destra i Rom.

2012 höll La Destra en stor manifestation i Rom där partiledare Francesco Storace framträdde tillsammans med änkan till fascistikonen Giorgio Almirante. Demonstrationen avslutades med att den italienska nationalsången spelades och demonstranter vecklade ut en stor banderoll på fascistdiktatorn Benito Mussolini.

Gustav Kasselstrand fann efter demonstrationen ingen anledning att omvärdera vänskapen med La Destra.

– Om det är så att man inte kan ha ett samarbete med ett partis ungdomsförbund på grund av att moderpartiet håller en demonstration, där änkan till en avliden politiker i Italien som var aktiv för några decennier sedan deltar, så tycker jag att det är ganska besvärligt, sa Kasselstrand till Expo Idag.

2012 deltog det österrikiska partiet FPÖ:s ungdomsförbund RFJ på ett SDU- seminarium om nationalism på Almedalen. Gustav Kasselstrand träffade också FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache och Udo Landbauer, ordförande i partiets ungdomsförbund, i Wien 2013.

– Jag har tagit hit proffsen. Det är viktigt att visa att vi har kontakter med ledande nationalistiska och socialkonservativa partier, sa Kasselstrand på seminariet i Almedalen och betonade att SDU jobbat för att öka kontakten med "ledande nationalistiska och socialkonservativa partier".

Lokalavdelningar i RFJ har enligt Stiftelsen Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes, DÖW, som bland annat forskar på Förintelsen och högerextremism, samarbete med aktivister i vit makt-miljön. Ordföranden Udo Landbauer beskrivs tillhöra en extremfalang.

När Expo Idag frågade Andreas Peham på DÖW om han tror att det är möjligt att SDU kan ha missat RFJ:s antisemitism och nazistkopplingar svarade han:

– Nej, man måste vara blind för att inte se dem.

2013 utökade SDU sitt internationella utbyte. På en SDU-demonstration i Linköping proklamerade Kasselstrand att han skulle presentera ett tiopunktsprogram om hur Europa "ska räddas" från dem som "vill henne illa". Detta program, sa han att SDU tagit fram tillsammans med ungdomsförbunden till de högerextrema partierna Vlaams Belang i Belgien, franska Front national och FPÖ i Österrike. Samma år möttes ungdomsförbunden i Almedalen där de lanserade ett internationellt samarbete.

Expo Idag har tidigare rapporterat att samtliga partier och ungdomsförbund varit inblandade i rasistskandaler på hemmaplan. Julien Rochedy i Front Nationals ungdomsförbund, FNJ, har deltagit på en manifestation för rasideologen Dominique Venner som tog sitt liv i Notre Dame katedralen i Paris i protest mot att Frankrike legaliserat samkönade äktenskap. Venner har tidigare suttit fängslad för sin involvering i en högerextrem terrororganisation och var en framträdande högerextrem ideolog. I sitt avskedsbrev skrev han att han inte har något "hopp om ett liv efter döden utöver rasen och mina tankar".

Det belgiska partiet Vlaams belang har uppmärksammats internationellt för rasistisk propaganda och för att startat en sajt där besökarna uppmanades att ange "illegala flyktingar". I en valaffisch 2011 fick marockanska och turkiska invandrare symboliseras av ett rött får som sparkades ut ur Europa av ett vitt får.

På Twitter har Gustav Kasselstrand om sina samarbetspartners skrivit:

"Klart vi tillhör samma familj. Det säger jag med stolthet."

Partiledare Jimmie Åkesson har träffat företrädare för samtliga av de partier som SDU nu ingått samarbete med. På mindre formella plan finns även redan samarbeten. Partiets internationella sekreterare Kent Ekeroth har i flera år suttit i styrelsen, som kassör, i ett paneuropeiskt parti där såväl Front Nationals partiledare ingår, som företrädare från FPÖ och Vlams Belang.

Sverigedemokraterna har även historiskt haft nära samröre med Front National. Partisekreterare Björn Söder har varit stödmedlem i partiet och 2002 deltog han i en stödmanifestation för Front Nationals tidigare partiledare Jean-marie Le Pen, som dömts för att ha förringat Förintelsen.

Trots detta hävdar Jimmie Åkesson att han har dålig koll på Front national och har vägrat svara på om han kan tänka sig ingå i en grupp med dem efter EU-valet. Han "sonderar terrängen", sa han på en presskonferens om EU-valet i januari i år.