Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Hundratals miljoner européer tvingas varje dag utstå EU-byråkrati och massinvandring, sa Gustav Kasselstrand.

Omkring 100 SDU:are gick genom centrala Linköping på lördagen i protest mot EU. Samtidigt hade cirka 150 motdemonstranter samlats. Längs SDU:s marsch ropade motdemonstranterna slagord som "kampen fortsätter, rasismen ska krossas".

Inför demonstrationen avlägsnade polisen cirka 30 motdemonstranter. De kördes i buss ut till en plats utanför Linköping. Många av dessa utreds för våldsamt upplopp. Under dagen greps även fyra motdemonstranter. Misstänkta för att ha kastat sten och flaskor mot polisen.

 sdu Gustav Kasselstrand (Foto Hampus Andersson/Expo)

SDU:s demonstration avslutades med flera tal. Förbundets ordförande Gustav Kasselstrand sa att SDU ska ha EU-kritik som profilfråga. Han talade om en "finansmaffia" som attackerar nationer och han förutspådde EU:s fall.

- Den dagen tar vi tillbaka champagneflaskorna från EU-eliten och korkar upp. Vi säger adjö till invandringens Europa, mångkulturens Europa, bankernas Europa, gammelpolitikernas Europa, medieelitens Europa, sa han.

Kasselstrand sa även att han i Almedalen kommer att presentera ett tio-punkts program om hur Europa "ska räddas" från dem som "vill henne illa". Detta program har SDU tagit fram tillsammans med ungdomsförbunden till de högerextrema partierna, Vlaams Belang i Belgien, franska Front National och FPÖ i Österrike. På demonstrationen representerades även Frankrikes, Österrikes och Flanderns flaggor.

- Mångkulturen har varit ett experiment som sköljt över hela Europa framför allt Västeuropa där vänster och liberala krafter i media propagerat för massinvandring, säger Kasselstrand till Expo Idag

Vad har den kritiken med EU att göra?

- Det är en agenda som funnits i EU att man ska ha en relativt stor invandring, men givetvis bär våra politiker det yttersta ansvaret. Har man en för stor invandring hotar det nationen. Det är nationerna som står på spel här och eurofilerna spelar rysk roulett med våra nationalstater, säger han.

Gustav Kasselstrand nämnde i sitt tal inte den senaste tidens oroligheter i Husby. Men han har nyligen publicerat en debattartikel i Aftonbladet där han föreslår att Sverige inför militärpoliser, ett så kallat gendarmeri .

- De ska ha vattenkanoner, gummikulor, tårgas och ökade befogenheter, säger han.

Militärpolisen menar Kasselstrand skulle kunna sättas in vid dagens demonstration mot de motdemonstranter som under talen skanderat slagord mot SDU..

- Här ser man att polisen vill gå in och stoppa de brott som begås och som är störande av den allmänna sammankomsten. Men det får de inte göra eftersom deras chef sitter bakom ett skrivbord och ger de order om att inte ingripa.

Tycker du att polisen skulle använda vattenkanoner här?

- Nej, jag bedömer att det inte hade varit nödvändigt nu. Men i de upplopp vi sett bör man överväga tyngre metoder.