Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi riktar kritik mot partiet och tycker att man borde följa den nationalistiska principen och erkänna Palestiniernas rätt till en egen stat, säger SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand till Expo.se

I debattartikeln som är undertecknad av Gustav Kasselstrand och viceordföranden för SDU William Hahne förklarar de att den nationalistiska principen innebär att "varje folk har rätt till sitt eget land".

Sverigedemokraternas politik i Israel-Palestina-konflikten anklagas i debattartikeln för att präglas av enskilda riksdagspolitikers "högljudda" personliga agenda och att den strider mot vad medlemmar och väljarkåren tycker.

Sverigedemokraterna har tidigare inte tagit officiell ställning i Israel-Palestina-konflikten. Trots det har flera ledande personer i partiet, inte minst partisekreteraren Björn Söder och partiets internationelle sekreterare Kent Ekeroth, tydligt visat sitt stöd för Israel. För ett tag sedan valde partiet till slut att ta ett gemensamt beslut i frågan - partiets riksdagsgrupp beslutade att inte erkänna en Palestinsk stat och inte heller godkänna att Palestina släpps in i FN.

SDU är kritiska till partiets plötsliga ställningstagande.

"SDU:s princip är att inte ta ställning till i utrikespolitiska konflikter som inte berör Sverige i någon högre grad. Moderpartiets ställningstagande mot Palestinsk självständighet tvingar oss dock att sätta ner foten", skriver SDU i Aftonbladet.

SDU förklarar att det kommer att fortsätta vara ett "nationalistiskt ungdomsförbund" och av det skälet stödjer de också en tvåstatslösning. SDU skriver även att det inte "stilla kommer se på när Sverigedemokraterna är ute på fel väg i aktuella och viktiga frågor".

Detta är första gången som SDU går emot Sverigedemokraterna, enligt de själva. På sin ordförandeblogg skrev Kasselstrand på söndagen:

"Jag avslutar med en cliff-hanger för er och säger väl som så att det kan vara den enskilt största händelse – någonsin – som profilerar SDU som ett självständigt och nationalistiskt ungdomsförbund."

Är det här ställningstagandet för en palestinsk stat den största händelsen någonsin inom ungdomsförbundet?

– Det vill jag sticka ut hakan och påstå, det finns indikationer redan nu på att det kommer att bli väldigt uppmärksammat, säger Kasselstrand.

Ämnen i artikeln