Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Aktivister från Svenskarnas parti har satt upp bokbord, har torgmöten och delar ut flygblad för att värva medlemmar på Almedalen i Visby. Förutom på sina egna aktiviteter har nazisterna dykt upp på sverigedemokratiska tillställningar. När partiledare Jimmie Åkesson höll sitt tal i måndags delade Svenskarnas parti ut flygblad bland publiken och försökte rekrytera sverigedemokrater.

 william hahne SDU:s vice ordförande William Hahne (Foto Expo)

Även på Sverigedemokratisk ungdoms två torgmöten har nazisterna närvarat. På onsdagens torgmöte var Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson på plats och aktivister iklädda t-shirts med Svenskarnas partis logga ställde upp sig bredvid SDU:arna. Att nazisterna manifesterar sig på Sverigedemokratisk ungdoms torgmöten är dock inget som stör ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne.

– Jag har ingen åsikt om vilka som står och lyssnar. Det kan vara socialdemokrater och moderater. Alla möjliga folk. Vi åsiktsregistrerar inte folk och portar dem för deras politiska åsikter, säger han.

Stör det dig inte att de är här för att sprida sina åsikter?

– Det är tusentals här som sprider sina budskap. Vi har inte ensamrätt att stå här.

Så du reagerar inte på det?

– Nej.

På frågan om vad han har för åsikt om Svenskarnas parti svarar Hahne:

– Jag har inte så bra koll på dem.

Svenskarnas parti har länge haft en strategi att försöka värva över sverigedemokrater. I flera kommuner har det lyckats och på så sätt tillskansat sig mandat.