Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I november förra året skrev Gustav Kasselstrand tillsammans med förbundskollegan William Hahne en debattartikel i Aftonbladet där de kritiserade moderpartiets pro-israeliska hållning.

Pressekreteraren Martin Kinnunen sa då att han förvånades över SDU:s kritik och riksdagsledamoten Kent Ekeroth jämförde retoriken i debattartikeln med Nationalsocialistisk fronts.

I januari petades William Hahne från sitt jobb som pressekreterare i moderpartiet. Att det skulle ha något med SDU:s debattartikel att göra förnekades dock. Samtidigt florerade rykten om att partistyrelsen ville ha bort Kasselstrand.

Enligt källor till Nyheter24 ska Louise Erixon, ledamot i SD-kvinnors valberedning och riksdagsledamoten Björn Söders sekreterare, vara drivande i att försöka avsätta Gustav Kasselstrand och ersätta honom med Paula Bieler. Bieler är även hon aktiv i SD-kvinnor och arbetar som sekreterare åt riksdagsledamoten Mattias Karlsson.

Bieler meddelade på måndagen att hon är intresserad av posten som ordförande i ungdomsförbundet. På sin blogg riktar hon kritik mot hur förbundet styrs idag:

"Det är direkt olämpligt att man idag verkar se det som en av sina huvuduppgifter att agera opposition mot moderpartiet, något man dessutom valt att göra direkt i media. Enligt mig är ett sådant beteende kontraproduktivt och det tjänar varken partiets eller landets intressen"

Paula Bieler anklagar även SDU för att vara toppstyrt och menar att kampanjer initierade av ledningen inte är förankrade hos medlemmarna.

Chang Frick, ordförande för SDU Distrikt Syd, tonar ner att Sverigedemokraternas partitoppar skulle försöka avsätta Kasselstrand, men säger att Bieler har ett starkt stöd i förbundet.

– Det är rätt uppenbart att det finns delade meningar i SDU. Det handlar om vad man vill med ungdomsförbundet. Många vill driva mjukare frågor än vad Kasselstrand gör.

Kritiken mot Kasselstrand rör främst att han inte förankrar sina beslut. Enligt Frick ledde debattartikeln i Aftonbladet till debatt och kritik, men också SDU:s olika kampanjer och ungdomsförbundets politiska samarbete med italienska La Destra har ifrågasatts.

Gustav Kasselstrand verkar oberörd över att hans position ifrågasätts.

– Det enda jag säger är att jag kommer leda förbundet de kommande åren och i valrörelsen 2014.

Hur kan du vara så säker på det?

– Jag kommer bli förbundsordförande i år, jag kommer bli det nästa år och jag kommer leda valrörelsen 2014, säger Kasselstrand innan han avslutar samtalet.

Riksdags- och partistyrelseledamoten Richard Jomshof säger till Expo.se att han inte känner igen uppgifterna om att partistyrelsen skulle ha försökt få bort Kasselstrand från ordförandeposten. Han medger att han var skeptisk till debattartikeln, men tillägger att han har fortsatt förtroende för Kasselstrand.