Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På lördagen den 19 april berättade Simon Wiesenthal för en österrikisk tidning att han går i pension, efter att ha jagat nazistiska krigsförbrytare i nästan sextio år.

– Mitt arbete är färdigt. Jag fann de massmördare jag letade efter. Jag överlevde dem alla. De som jag inte letat efter är idag för gamla eller för sjuka för att ställas inför rätta, sade den 95-årige Wiesenthal till den österrikiska veckotidningen Format.

Wiesenthals största fångst var Adolf Eichmann, mannen som ledde den »den slutgiltiga lösningen« - den nazistiska planen att förinta Europas alla judar. Eichmann kidnappades 1961, med hjälp av Wiesenthals uppgifter, av den israeliska underrättelseorganisationen Mossad. Efter en mycket uppmärksammad rättegång dömdes Eichmann till döden och hängdes.

Av de över 3.000 krigsförbrytare som Wiesenthal jagade genom åren ställdes över 1.000 inför rätta. En som dock lyckades komma undan var Alois Brunner, den österrikiske kommendanten för koncentrationslägret Drancy nära Paris. De flesta av de 75.000 franska judar som skickades till dödslägren deporterades därifrån. Brunner lyckades enligt uppgift fly till Syrien där han ska ha åtnjutit de syriska regeringens beskydd.

Simon Wiesenthal, som kom från Lwow, och hans fru Cyla satt i koncentrationsläger mellan 1942 och 1945. 89 släktingar till paret mördades under Förintelsen.

© Expo 030420