Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det nationalistiska och främlingsfientliga partiet SDS blev det största partiet vid helgens parlamentsval i Slovenien. Partiet, som leds av 59-årige Janez Janša, fick 25 procent av rösterna, rapporterar TT-AFP-Reuters.

SDS har därmed nästan dubbelt så stort stöd som näst största parti, den tidigare komikern Marjan Šarecs anti-etablissemangsrörelse LMS, som fick 12,7 procent. Socialdemokraterna blev tredje största parti med 10 procent.

Valet tidigarelades efter att premiärminister Miroslav Cerar i mars valde att avgå efter strejker inom den offentliga sektorn och interna slitningar i regeringskoalitionen. Hans parti Moderna centerpartiet (SMC) fick nu 9,7 procent.

Anti-invandring

SDS bedrev en valrörelse med fokus på minskad invandring. Grannlandets premiärminister Viktor Orbán (Fidesz) var en del av SDS:s valkampanj. Den ungerska ledaren deltog bland annat på ett SDS-konvent.

Enligt Dagens Industri ska slovenska medier ha rapporterat om att Janez Janšas kampanj fått ekonomiskt stöd från Ungern. Ungerska mediebolag ska enligt de uppgifterna ha investerat stora summor i en tv-kanal och tidning där SDS är delägare.

Svårt att bygga allianser

Enligt flera bedömare blir det en utmaning för Janez Janša att försöka bilda en koalitionsregering, då flera andra partier antytt att de inte är intresserade av vara en del av en allians med SDS.

Det är därmed inte klart om Janez Janša i slutänden blir landets premiärminister, en post han tidigare haft mellan 2004–2008 och 2012–2013, rapporterar AP enligt SVT.

Ämnen i artikeln