Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen och kvinnan hade druckit öl tillsammans med ett större antal meningsfränder på krogen Löwenbräu vid Fridhemsplan.

Tidigare under dagen hade åtminstone 28-åringen deltagit i en nazistisk demonstration inne i centrum i protest mot högtidlighållandet av befrielsen av förintelselägret Auschwitz. Demonstrationen arrangerades av Nationalsocialistisk front och Svenska motståndsrörelsen.

Den 24-åriga kvinnan säger att hon varit och firat sin födelsedag tillsammans med en väninna för att sedan sluta upp med nazisterna på krogen.

Mörkklädda vänsteraktivister

Efter stängning och utanför krogen utbröt bråk mellan militanta antifascister och nazister. Enligt aktivisterna i Svenska motståndsrörelsen attackerades de av ett stort antal mörkklädda vänsteraktivister som skrek slagord, kastade flaskor och slog med batonger.

Den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten skriver också på sin hemsida att aktivister ”konfronterade” medlemmar i Svenska motståndsrörelsen utanför en krog under kvällen: ”Nazisterna, mestadels SMR:are i 25-30-årsåldern, blev hårt konfronterade; fyra av dem fördes direkt till sjukhus med bland annat allvarliga skallskador.”

Lades ned

Flera personer från båda lägren greps på platsen. Medan förundersökningen mot de militanta antifascisterna lades ned i brist på bevis som kunde binda någon till brott, väckte åklagaren den 27 september åtal mot två personer med koppling till Svenska motståndsrörelsen. Den 28-årige mannen och den 24-åriga kvinnan åtalades för att ha sparkat den unga mannen och gett honom flera slag mot kroppen när han satt hukad på marken. Kvinnan stod också åtalad för våldsamt motstånd sedan hon satt sig i motvärn mot två polismän som grep henne på platsen

Den unga misshandlade mannen säger sig ha kommit till platsen av en ren tillfällighet och uppger att han plötsligt attackerades av 20 personer som kom springande emot honom.

Allt blev svart

Den 24-åriga kvinnan säger att hon inte kommer ihåg någonting från händelsen på grund av berusning, hon säger att allt blev svart och att hon återkom till medvetande först i polisbilen på väg från platsen.

Den 28-årige mannen säger i förhör med polisen att han såg en ung kvinna i deras sällskap ramla till marken livlös under bråket. Under rättegången sa 28-åringen att han agerat i nödvärn mot den person som han trodde hade misshandlat kvinnan, eftersom han var rädd att hon var död.

Men tingsrätten konstaterat nödvärn bara kan gälla då en person går till angrepp eller möjligen ska gå till angrepp mot personerna som använder våldet. Tingsrätten skriver att det ”har dock inte framkommit något som ens tyder på att [målsäganden] skulle ha påbörjat eller avsett att angripa vare sig” 28-åringen eller 24-åringen.

Greps efter färjemisshandel

Den 28-årige göteborgaren var en av de fyra män som greps misstänkt för flera misshandelsfall på en färja mellan Norge och Sverige i månadsskiftet september-oktober. Ett av offren i det målet var en kvinna som utsattes för en grov misshandel. Förundersökningen i det målet pågår.