Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i en debatt på biblioteket i Halmstad som SPI-ledaren Brynolf Wendt gick till hårt angrepp mot äldreförsörjningsstödet, som bland annat betalas ut till invandrare över 65 år. Enligt Hallandsposten propagerade Wendt för att svenska pensionärers intressen måste komma i första hand.

Uttalanden skrämmer
Kommunrådet Bertil Nilsson (fp) lyssnade på debatten på biblioteket och reagerade kraftigt mot spi-ledarens utspel. Enligt folkpartisten rör det sig om en direkt främlingsfientlig argumentation.

-­ Sådana uttalanden som han gjorde på mötet skrämmer mig väldigt mycket, säger det folkpartistiska kommunalrådet Bertil Nilsson till tidningen.

- Jag personligen vill inte samarbeta med ett parti som har de åsikterna när det gäller invandrare i Sverige. Att ställa två utsatta grupper mot varandra, det är långt ifrån min socialdemokratiska grundsyn, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Ingegerd Sahlström till samma tidning.

De båda kommunalråden får medhåll från representanter i de övriga etablerade partierna.

Inte främlingsfientligt
SPI:s starke man i Halmstad Arnold Gustavsson säger till Hallandsposten att han ställer sig bakom den politik som Brynolf Wendt gett uttryck för.

-­ Det kan inte vara främlingsfientligt att säga att svenska pensionärer ska ha det lika bra som invandrare, säger han.