Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I flera högerextrema medier har Pegidas manifestation i Malmö på måndagen mötts med tystnad. Den samlade knappt tio personer. Motdemonstrationen var däremot massiv och samlade uppemot 5000 personer.

Efter demonstrationens har en splittring uppstått i den antimuslimska-miljön. Arrangörerna i Malmö ingår i en krets runt det antimuslimska tryckfrihetssällskapet och Dispatch International. Gatukonstnären Dan Park som talade på manifestationen har till exempel närvarat vid antimuslimska möten som Tryckfrihetsällskapet anordnat. Dispatch International har i flera artiklar lyft upp och försvarat Dan Park efter att han fällts för hets mot folkgrupp och även gjort reklam för hans rasistiska verk.

Även Henrik Rönnquist som är Pegida Sveriges frontperson har lyfts fram av Dispatch International. Han har dessutom publicerat en text i tidningen.

Men efter gårdagens Pegida-manifestation är kritiken från den egna miljön hård. På Facebook skriver Ingrid Carlqvist, chefredaktör på Dispatch International och en av grundarna till Tryckfrihetssällskapet:

"Jag vill inte på något sätt förknippas med HR och det fiasko han ställde till med ikväll".

I en artikel på Dispatch International går hon ännu hårdare fram. Under rubriken "Pegida Sverige spelar islamiseringen i händerna", skriver Ingrid Carlqvist att det gör henne "rasande" att se hur Henrik Rönnquist "förstörde en spirande svensk Pegida-rörelse."

"Det skulle ha varit mycket bättre planerat. Varken Henrik Rönnquist, Dan Park eller någon i deras följe ska hålla på med sådant här.", skriver hon.

Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna lyfter däremot fram Henrik Rönnquist. Där får han förklara att han är nöjd med manifestationen. Antalet deltagare på Pegida-manifestationen överdrivs och beskrivs som 150 personer. Rönnquist utlovar dessutom fler manifestationer, men dock inte redan på måndag.