Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi är inte här för att gråta över att något hemskt hände oss. Vi är här för att varna er. Folkmordet i Srebrenica var det slutgiltiga resultatet av ett politiskt projekt och det politiska målet var etnisk diskriminering, etnisk exkludering och rasism. Ni måste komma ihåg detta när ni kämpar mot era egna problem och det finns många problem av den här naturen, inte bara i Sverige utan i Europa.

- Det som kan leda till folkmord är etniskt hat. Det var det som hände oss, vi bodde tillsammans, vi hatade inte varandra, men år av propaganda, år av hets och avhumanisering ledde till att människor kunde döda barn och begå ett folkmord. Därför är detta viktigt även för Sverige, sa Refik Hodzic som är från International center for transitional justice och tidigare talesperson för internationella krigsförbrytartribunalen för Jugoslavien i Haag.

 srebrenicas minnesdag Srđan Šušnica vädjade till världsamfundet att använda sitt inflytande för att verka för försoning i Republika Srpska och stoppa de nationalistiska krafternas utradering av historien. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Här hölls manifestationer

 • Jönköping
  Falkenberg
  Flen
  Halmstad
  Mariestad
  Vetlanda
  Eskilstuna
  Uppsala
  Ludvika
  Linköping
  Stockholm
  Kungsbacka
  Kristinehamn
  Falun
  Smedjebacken
  Eksjö
  Lund
  Mora
  Strängnäs
  Karlskrona
  Borlänge

Idag är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica. Över 8000 män och pojkar mördades. På flera håll i Sverige hölls minnesceremonier. I Stockholm hade många hundra samlats och fyllde Raoul Wallenbergs torg. Många talare betonade liksom Hodzic att folkmordet var en konsekvens av en nationalistisk politik. Srđan Šušnica, människorättsaktivist från Banja Luka i Republika Srpska framhöll det systematiska förnekandet av folkmordet av hans regering. Han talade om en nationalistisk politik som fortfarande drivs där historien revideras och gator byter namn för att radera minnet av alla de mördade och fördrivna Bosniaker och katolska kroaterna.

– Vi har inte besegrat den nationalistiska idén. Vi lever nu i en kulturell utrensning. Den naturliga fortsättningen av ett folkmord. Vi lever i förnekande och i en kollektiv minnesförlust i Banja Luka. Alla muslimer och katolska narrativ är utraderade och har ersatts av narrativet av serbisknationalism. I våra museum och skolor lär vi inte ut vår historia. Våra barn lär sig en mytologisk serbisknationalistisk historiebeskrivning. Är det fred frågar jag mig? Det är ingen fred. Det är bara fortsättningen av en blodig ideologi, sa Srđan Šušnica.

– Jag frågar, jag ber, jag uppmanar alla svenska politiker, alla svenska organisationer, alla Europas politiker, det internationella samfundet att fokusera på Bosnien igen. Om inte det sker snart kan konsekvenserna återigen bli tragiska. Vi behöver ett nytt politisk system i Bosnien som handlar om medborgarskap, inte om man är bosniak, serb eller kroat.

 srebrenicas minnesdag Teufika Becirovic talade om skräcken och sorgen efter folkmordet i Srebrenica. (Foto: David Lagerlöf/Expo

Teufika Becirovic, överlevde Srebrenica. Det gjorde inte 70 procent av hennes släkt. Hon berättade om hur hon nyligen tvingades begrava sin far, vars kroppsdelar, hittats i flera olika massgravar. Hon berättade om rädslan hon upplever när hon hör islamofobin spridas i Sveriges riksdag och hon på grund av sitt namn återigen pekas ut som fiende.

– Jag har varit orädd, jag har tänkt att det värsta har skett. Idag när Sverigedemokraterna är det tredje största partiet och de håller sina tal, hör jag den serbiska befälhavaren Ratko Mladics röst och rädsla strömmar igenom mig. För 20 år sedan förlorade jag mitt hem och min far, min farbror, 70 procent av min släkt. Jag förlorade allt för att jag bar fel namn och idag bär jag fel namn igen. Jag har bara en fråga: hur länge ska mitt mänskliga värde kompromissas av namnet som jag bär?

Minnesceremonier har inte bara hållits i Stockholm. På 21 orter har Expos antirasistiska plattform Tillsammansskapet varit arrangörer till manifestationer för att hedra Srebrenicas offer.