Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En av de största polisinsatserna i Storbritanniens historia kontrollerade effektivt EDL-demonstranterna och höll dem skilda från andra protestgrupper i staden Luton några mil norr om London.

1500 demonstranter för EDL, 1000 för motdemonstranterna Unite against Fascism, är polisens uppskattning. EDL:s egen siffra är 5 000. Expo:s bedömning är att nationalisterna var ungefär lika många som poliserna, drygt 2 000.

Marschen i Luton är trots allt den största i rörelsens historia. Den genomfördes för att fira att EDL grundades i staden för snart två år sedan. Ledaren Tommy Robinson, alias Stephen Lennon är Lutonbo och möttes av stort bifall när han talade vid mötet på ett torg i centrum.

EDL riktar sig officiellt mot islamisk extremism, moskébyggen och införande av sharialagar i Storbritannien. Men plakat och slagord riktas också mot muslimer i allmänhet: Islam is evil, Muslims off our streets. 18 procent av stadens multietniska befolkning är muslimsk.

EDL rekryterar många medlemmar bland fotbollshuliganer och likasinnade i den engelska underklassen. Deras alkoholkonsumtion före marschen var imponerande.

Utländska talare var bland andra österrikiskan Elizabeth Sabaditsch-Wolff som i hemlandet står åtalad för hatpropaganda mot islam. Från USA deltog den högerextreme rabbinen Nachum Shifren som citerade Churchill:

- EDL är hjältar som leder kampen mot islamismen så som Storbritannien under Andra världskriget ledde motståndet mot nazismen, sa Nachum Shifren i sitt tal.

Rusiga EDL-aktivister jublade över sin nya hjältestatus.