Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center har granskat hur vit makt- organisationer använder stora nätbaserade företag för att sälja produkter och propaganda och ta emot donationer. Ett exempel på en hemsida som dragit in stora summor genom Amazon är Cunter-Currents.com. Sajten säljer nazistlitteratur och verkar för en "helt vit stat". Sajten har varit ansluten till Amazons affiliateprogram. Det innebär att Cunter-Currents annonserar varor för Amazon på sin sajt och därmed får en procentull ersättning för produkter som säljs på Amazon genom Cunter Currents. På så sätt har Cunter-Currents fått in omkring 40 000 kronor mellan 2010 och 2012.

Southern Poverty Law Center rapporterar att flera vit makt-organisationer ingår i liknande avtal med Amazon. Exempel på produkter som säljs på Amazon är nazistflaggor, hakkors-pins och nazistiska samlingsobjekt.

Andra kassakor för vit makt-organisationer är Spotify, som innehåller vit makt-musik. Ett exempel på album på spotify är "White pride. White passion". Genom PayPal kan nazistorganisationer ta emot donationer. Över 69 grupper som Southern Poverty Law Center betecknar som hatgrupper använder PayPal för att ta emot donationer.

Spotify, Amazon och PayPal skriver i sin policy att de inte får användas för att sprida hatpropaganda. Southern Poverty Law Centers researcher Heidi Beirich uppger att bolagen är dåliga på att följa upp policyn.

– Jag har kontaktat dem och förklarat att ni bokstavligen finansierar hatgrupper, men de svarar aldrig, säger Beirich till Washington Post.

Southern Poverty Law center skriver på sin hemsida att de kontaktat Spotify med en lista över hatmusik som tillhandahålls av tjänsten.

"Spotify har inte tagit bort någon av sångerna på den listan", skriver organisationen.

Spotify hävdar samtidigt att de tar problemet på allvar och hänvisar till att de följer en lista från den tyska myndigheten "Skadlig media för unga personer" för att bedöma vilka artister som ska plockas bort i deras sortiment.

Tidigare har Itunes plockat bort flera vit makt-band från sitt sortiment. Dessa musikband kan fortfarande hittas på Ebay och Amazon. PayPal har dragit in sin tjänst för nazistiska Stormfront och Vanguard News Network. I Sverige är det känt att PayPal dragit in tjänsten för den rasistiska sajten Exponerat och den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat.

Redan 2013 uppmärksammade Expo Idag att flera svenska högerextrema organisationer använder sig av PayPal. Då söktes också PayPal för en kommentar. Företaget återkom aldrig med ett svar och än i denna dag använder sig nazistiska Svenska motståndsrörelsen och nazistiska Svenskarnas partis nätbutik Arminius sig av tjänsten.