Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


Det var efter valet 2006 som Sven-Olof Sällström anslöt sig till Sverigedemokraterna. Två år senare valdes han in som suppleant i partistyrelsen. Och ytterligare något år senare valdes han till partiets talesman i Europafrågor.

Som talesman för Europafrågor riktade Sällström sin EU-kritik mot Lissabonfördraget. I november 2008, samma dag som den svenska riksdagen röstade igenom fördraget var Sällström på plats på Mynttorget i närheten av riksdagshuset.
– Det är viktigt att försvara den svenska modellen. Vi kommer att ha det som en viktig punkt i vår valplattform till EU-valet, sade han till en liten skara åhörare.

När Sverigedemokraterna i december presenterade listan över vilka som skulle representera partiet till Europaparlamentet innebar det att Sällström tog klivet ordentligt ut i offentligheten. Han utsågs till Sverigedemokraternas toppnamn på listan över partiet kandidater till Europaparlamentet 2009.

I valrörelsen lyfte Sällström fram ett antal frågor som han ville driva. Först och främst handlade det om att Sverige ska lämna EU, som Sällström varvar att kalla för "superstat" eller "monsterstat". För det andra påpekades det att EU-medlemskapet var en ekonomisk förlustaffär för Sverige. För det tredje, menar Sällström, ska svenska regler och avtalsmodeller gälla på vår arbetsmarknad. Dessutom ville partiet motverka en utvidgning av unionen – och då främst ett turkiskt inträde.

I samband med valrörelsen skickade RFSL ut en enkät till att partiers kandidater i EU-parlamentsvalet för att mäta deras inställning till homosexuella. Det visade sig att Sällström var den minst homo-vänliga parlamentskandidaten av alla. Sverigedemokraterna för övrigt det parti med allra sämst inställning till hbt-frågor, enligt RFSL:s enkät.

När rösterna till EU-parlamentsvalet var räknade stod det klart att Sällström skulle bli kvar i Sverige. Partiet fick 3,27 procent av rösterna, mindre än Piratpartiet och Junilistan.

Efter EU-valet har Sällström fungerat som en av partiets presstalesmän, vilket torde medföra att hans namn kommer att dyka upp under valrörelsen i diverse olika sammanhang.

Sällström har fått plats nummer tio på partiets valsedel till riksdagen. Om partiet lyckas nå de eftertraktade fyra procenten kommer han få ett mandat. Lyckas inte det kvarstår möjligheten att ta ett mandat i Östersunds fullmäktige, där han toppar partiets lista. Men Östersund är en kommun där Sverigedemokraterna har haft svårt att etablera sig.