Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i lördags som Nordiska motståndsrörelsen, som finska och svenska Motståndsrörelsen är en del av, höll en demonstration i finska Jyväskylä. Till Yle Nyheter uppger polisen att nazisterna på en given signal stormade in i ett varuhus och misshandlade tre personer. En av personerna som misshandlades blev knivhuggen 2013 av aktivister från Finska motståndsrörelsen när han presenterade en bok om högerextremism. För det dådet dömdes en man till villkorligt fängelse i 1,5 år.

Polisen togs på sängen i lördags av hur organiserad attacken var och misstänker att Finska motståndsrörelsen hade planerat den i förväg.

En av de två svenskar som häktades är ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen. Han är sedan tidigare dömd för att attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i slutet av 2013. Båda häktade svenskarna har skrivit för Svenska motståndsrörelsens hemsida. Bland de anhållna är även ledaren för Finska motståndsrörelsen Juuso Tahvanainen.

På Svenska motståndsrörelsens hemsida stoltserar man med misshandeln. Aktivisten Peter Jusztin som var på plats i Finland, även han dömd för attacken i Kärrtorp, säger att lokala antifascister "konfronterades effektivt".

Attacken i Jyväskylä har uppmärksammats stort i Finland och statsministern Juha Sipilä öppnar för att Finska motståndsrörelsen kan förbjudas.

"Om organisationens mål och medel är att skada andra människor så kan de inte verka på laglig basis", säger han till A-studio.

Även andra finska riksdagsledamöter har lyft krav på att Finska motståndsrörelsen laglighet bör utredas.

Nordiska motståndsrörelsen leds från Sverige. Nyligen bildade den svenska avdelningen ett politiskt parti. Det efter att organisationen tog plats i Ludvikas kommunfullmäktige på ett sverigedemokratiskt mandat.