Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De tre partierna har inte tillräckligt med mandat för att av egen kraft komma in i nämnder och kommunstyrelsen. Enligt Hallandsposten bjöd Laholmspartisten Bertil Johansson därför in Sverigedemokraterna till ett möte redan för två veckor sedan.

Mötet utmynnade i en överenskommelse där Bertil Johansson får en plats i kommunstyrelsen mot att Sverigedemokraterna får en plats i barn- och utbildningsnämnden och SPI en plats i socialnämnden.

Gamla mögliga mumier
- En valteknisk samverkan innebär inte att vi måste sympatisera med varandras politik. Väljarna har valt in Sverigedemokraterna i fullmäktige och då tycker jag inte det är orimligt att de får ett visst inflytande och får visa vad de går för, säger Bertil Johansson till Hallandsposten.

I en debattartikel i Laholms tidning har Laholmspartisten tidigare beskrivit Sverigedemokraterna som ”gamla mögliga mumier” med en politik bestående av ”ett virrvarr av politiska floskler av gammal modell”.

Bildades ur Ny demokrati
Laholmspartiet bildades när den lokala avdelningen av Ny demokrati bytte namn inför valet 2002. Bertil Johansson själv har däremot ett förflutet i vänsterpartiet.

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot Björn Morin har tidigare varit fritidspolitiker i Markaryds kommun. Då krävde han, enligt Hallandsposten, att kommunen skulle slopa all religionsanpassad mat i skolbespisningen.

– Det ger fel signaler. Det säger att ni behöver inte anpassa er, utan att det är vi som anpassar oss till er. Det bara främjar rasism, säger han idag om sitt förslag enligt Hallandsposten.

Men det blir troligtvis inte Björn Morin som tar platsen i barn- och utbildningsnämnden utan Henrik Johansson.

Avråds samarbete
SPI har tidigare ingått en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna i Perstorp. Partiet har nyligen diskuterat frågan om hur man på lokal nivå ska förhålla sig till Sverigedemokraterna och avrått från politiskt samarbete.

Och så länge det inte rör sig om ett samarbete om politiskt innehåll utan om just en valteknisk samverkan välsignas det lokala initiativet av partiledningen. Däremot har man inget emot samarbeten av mer valteknisk natur.

- Det kan i vissa fall gynna vår sak och göra så att vi kan föra fram våra frågor på ett mer effektivt sätt, sa partiordföranden i SPI Jan Steimer till Expo.se i förra veckan samtidigt som han betonade stora skillnader mellan partierna politiskt.

Står långt ifrån
SPI i Laholm jämför Sverigedemokraterna med vänsterpartiet.

– Det hade varit samma sak om vi hade fått till en samverkan med vänstern som vi först försökte. De står också långt ifrån oss politiskt, säger ledamoten Claes-Herman Annerfors till Hallandsposten.