Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 5 maj förra året som Sverigedemokraternas distriktsordförande Markus Wiechel och Jonas Andersson, nuvarande ordförande för ungdomsförbundet i Östergötland, besökte Birgittaskolan i Linköping. När lektionen avslutades rusade en 20-årig man in och ifrågasatte vad Sverigedemokraterna, SD, gjorde på hans skola.

Enligt åklagaren ska 20-åringen ha skrikit att de sverigedemokraterna var nazister och att de skulle försvinna från hans skola. Sverigedemokraterna hävdar även att 20-åringen ska ha knuffat dem, skriver Norrköpings tidning.

En TV4-reporter var på plats för att filma SD-besöket och lyckades filma delar av händelseförloppet. Till skillnad från sverigedemokraterna ska reportern inte ha sett 20-åringen knuffa dem.

20-åringen sade sig ha viss förståelse för att politikerna kan ha uppfattat situationen som hotfull.
– Jag var inte där för att bråka, jag var där för att ifrågasätta deras politik. De delar tankar med Anders Breivik, sade 20-åringen under rättegången uppger Norrköpings tidning.

SD-politikerna, som vittnade i rätten, anser att händelsen har fått konsekvenser för deras politiska arbete.

Andersson menar att SD blir kallade martyrer och att det är dags för samhället att stå upp för en sann demokrati. Han tillägger på sin blogg: "Det måste vara nog med daltande med bortskämda snorungar som leker revolutionära kommunister /.../ jag hoppas att Linköpings tingsrätt ger kommunistförbrytaren det straff han förtjänar".

Tingsrätten meddelar sin dom den 15 september.

Ämnen i artikeln