Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 22 mars höll sd årsmöte i Stockholm med ett 40-tal deltagare. Mikael Jansson omvaldes till ordförande. Den internationelle sekreteraren Jakob Eriksson från Falun ersatte avgående Tomas Andersson som förste vice ordförande, medan Anders Westergren, partiets ene representant i kommunfullmäktige i Höör, valdes till andre vice. Jimmy Windeskog från Borlänge omvaldes till ordförande för ungdomsavdelningen SDU.

Övriga styrelseledamöter:
Arnold Boström, Stockholm
Lars Emanuelsson, Stockholm
Torbjörn Kastell, Västerås, som också är redaktör för SD-Kuriren
Martin Karlsson, Kävlinge
Markus Koch, kommunledamot i Dals Ed
Eva Nyman, Uppsala
Thomas Söderberg, Sundsvall
Joakim Larsson, Tierp
Magnus Edman, Sala
Per Emanuelsson, Göteborg
Paul Svensson, Ystad
Suppleanter:
Steve Larsson, Uddevalla
Arne Andersson, Timrå
Roland Nilsson, Gotland
Michael Bergman, Trollhättan
Jimmie Åkesson, Sölvesborg
Jan Åvall, Mölndal
Björn Söder, Lund

Den 25 april intervjuade Expressen Anders Westergren som tillsammans med sin sambo Helen Andersson är Sverigedemokraternas representanter i kommunfullmäktige i Höör. Helen Andersson ersatte hösten 1996 Tina Hallgren-Bengtsson, partiets förre vice ordförande, som flirtar med Nationalsocialistisk Front. I december höll hon tal på organisationens Furugårdsmiddag i Karlskrona.

Sverigedemokraterna fortsätter att expandera på Internet genom två enskilda medlemmars egna hemsidor. Den ena hemsidan, Blågul protest, görs av Sven Johansson; den andra publiceras av Björn Söder i Lund som också gör SD Skåne/Blekinges hemsida och som bland annat innehåller texter om rasistmordet i Klippan »Klippanmord eller justitiemord?« och har en länk till det norska rasistpartiet Fedrelandspartiet. SD Kävlinge säljer också vit makt-musik och gammal nazistlitteratur nyupptryckt av Erik Blücher/Nilsen via Internet.

SD försöker blåsa liv i trovärdigheten efter de senaste årens kräftgång. Det senaste initiativet är samarbetsforumet Nord-Nat som samlar högerextrema partier i de nordiska länderna, och som hoppas få ingå i Jean-Marie le Pens Euro-Nat. »Inga nazistpartier får vara med«, säger SD-ledaren Mikael Jansson, och räknar i nästa andetag upp vilka partier som ingår: De rasistiska partierna Fedrelandspartiet i Norge, Nationalpartiet i Danmark, samt den återbildade finska Lapporörelsen IKL.

SD har under våren inlett valrörelsen 1998. Det är visserligen ett år kvar, men det gäller att vara ute i god tid. I ett internt utskick till »fosterlandsvänner« efterlyster partiledningen medhjälpare.

Under sommaren har partiet lagt upp en ambitiös turnéplan som börjar i Skåne och succesivt drar norrut.

Skånemötena sammanfaller med SD:s ungdomsförbunds sommarläger 13-18 juni. Under fem lägerdagar kommer att »hållas kurser i debatteknik, pedagogik, nationalistisk ideologi samt historia«, blandat med »fysiska aktiviteter«. Deltagare uppmanas ta med »diskreta kläder för aktiviteter i skog och mark«.

© Expo 1997

Ämnen i artikeln