Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anna-Lena Lodenius har bokats för att på torsdag tala för kommunfullmäktige om vinsterna med invandring och mångfald. Sverigedemokraterna är kritiska till att föreläsningen, som de menar handlar om ett politiskt vinklar budskap, sker under den ordinarie mötestiden.

– Vi är inte kritiska till att hon ska föreläsa men vi tycker det ska ligga utanför sammanträdestid. Det här har inget med kompetensutveckling att göra utan är bara till för att sprida ensidig politisk propaganda, säger Richard Jomshof, gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskrona till Blekinge läns tidning.

Jomshof vänder sig även mot att det efter den 45 minuter långa föreläsningen bara en kvart avsatt för frågestund.

Yvonne Sandberg-Fries, andre vice ordförande och socialdemokrat, säger till Blekinge läns tidning att hon inte är förvånad över Sverigedemokraternas reaktion.

– Men i en demokratisk församling lyssnar man även på såna som inte tycker som en själv. Vi har bjudit in en respekterad författare och journalist för att hon ska ge sitt perspektiv och ge oss alla ett gemensamt underlag. Sedan det är upp till var och en att dra egna slutsatser, säger hon till tidningen.

Anna-Lena Lodenius har bland annat författat boken "Slaget om svenskheten - ta debatten med Sverigedemokraterna" tillsammans med Mats Wingborg.

Ämnen i artikeln