Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den tyska polisen fann bevis i form av vapen och en DVD-film i Zschäpes utbrända lägenhet och i den husvagn där Mundlos och Böhnhardts kroppar hittades. Vapnen hade använts vid mord på nio personer med utländsk bagrund och en polis. I filmen tar gruppen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, på sig morden och ett sprängdåd i Köln, 2004, som skadade 22 personer. NSU misstänks även för 14 bankrån.

Kort efter fynden fördömde förbundskansler Angela Merkel dåden och kallade dem en skam för landet.
– Vi måste anta att detta är högerextremism i sin värsta form. Det är skamligt att sådant här kan hända i vårt land, sa hon i tysk TV.

Avslöjandet om den hemliga nazisgruppen har fått flera konsekvenser. Tysklands inrikesminister Hans–Peter Friedrich har meddelat att alla olösta mord från 1998 som kan kopplas till högerextremism kommer att granskas på nytt. Inte minst har underättelsetjänsten och regeringen fått kritik för att de inte lyckats stoppa gruppen tidigare.

De tre som ingick i NSU var inte okända av polisen, 1998 gjorde polisen husrannsakan i lägenheter och i ett garagae som trion hade tillgång till. Där hittade polisen 1,4 kg sprängmedel och fyra rörbomber. Eftersom det inte fanns någon häktningsframställan kunde Zschäpe, Mundlos och Böhnhardt fly. Sedan dess höll de sig gömda. Trion hade dessutom tidigare misstänkts för andra rasistiska brott. Många frågar sig hur trion har kunnat hålla sig gömd så länge, eftersom den nazistiska miljön i Tyskland är fylld med informatörer.

Gruppledaren för De gröna i förbundsdagen, Volcker Beck, sa in en intevju till Expo tidigare i år att underättelsetetjänstens arbete måste utredas.
- En fråga som nu måste måste komma upp på dagordningen är de konstitunella skyddsorganens frånvaro i utredningarna av högerextrem terror. Det finns indicier på skandalösa försummelser som nu måste klaras ut, offentligt och en gång för alla, säger Beck.

Nyheten om den hemliga nazistgruppen har också gett ny kraft åt debatten om partiförbud. Angela Merkel har sagt att hon vill se över möjligheterna att förbjuda det högerextrema partiet NPD. 2003 gjordes ett misslyckat försök att förbjuda partiet. En panel på expterter från 14 delstater ska nu se över om det är möjligt att ta upp fallet på nytt. Holger Stahlknecht som är inrikesminister i delstaten Schasen-Anhalt säger att det är möjligt att förbjuda NPD om de kan kopplas till terrorism.
- Om det finns indikationer på att NPD använder sig av terrorism, indirekt eller direkt för att nå sina politiksa mål måste partiet förbjudas, säger han, rapporterar Der Spiegel.

Experter är överrens om att ifall NPD på något sätt bidrar till högerextremt våld så kan det förbjudas. En före detta högt uppsatt NPD medlem har gripits misstänkt för att hjälpt nazisttrion med vapen och finansiellt stöd under tiden som de levt gömda. Trots att det finns flera kopplingar mellan nazisttrion och NPD så behöver det inte räcka att vissa personer inom partiet gett trion sitt stöd för att förbjuda partiet, rapporterar Der Spiegel.

Sammanlagt har fem personer gripits för kopplingar till NSU, en av de gripna är Zschäpe som misstänks vara en av gruppens medlemmar, de andra personerna misstänks för att ha hjälpt gruppen på olika sätt.

Det högerextrema våldet har satt djupa spår i det tyska samhället och följderna av terrordåden går ännu inte helt att ursklija, med stor sannolikhet kommer fler att gripas. Vad som kommer att hända med NPD är ännu oklart.