Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dylann Storm Roof öppnade eld i en kyrka i Charleston. Han dödade sex män och tre kvinnor. Innan dådet lade Roof upp ett rasistiskt manifest på nätet och bilder där han bland annat poserade med vapen. Sajtens namn "The Last Rohdesian" anspelar på de apartheidsystem som rådde i delar av Afrika.

Manifestet präglas av rasism som Roof motiverar sitt terrordåd med. Han beskriver att han blev "rasmedveten" efter att börjat läsa på högerextrema Council of Conservative Citizens sajt. Gruppen härstammar från White citizen council och hetsar främst mot afroamerikaner. Gruppen propagerar mot "rasblanding" och hävdar att den "vita rasen" är överlägsen andra. I Dylann Storm Roofs manifest känns tankarna igen. Afroamerikaner beskriver han som våldsamma och "djuriska". Han påstår att vita flyr från områden med en stor andel minoriteter för att de är för "hjärntvättade att ta upp kampen". Skolan anklagar han för att sprida historiska lögner och myter om det forna amerikanska slaveriet och han menar att segregationen inte var en "dålig sak" utan en försvarsåtgärd för att inte den vita befolkningen skulle "dras ned till de svartas nivå". I manifestet framgår att Roof inte bara hatade afroamerikaner utan att han tagit till sig av en utpräglad vit makt-ideologi. Han skriver att han "fördjupat sig" på nätet och att han även "förstått det judiska problemet".

"Idag kan jag säga att jag är fullkomligt rasmedveten", skriver Roof.

Afroamerikaner menar han är det "största hotet mot Amerika", men han skriver också att latinamerikaner är våra "fiender", men att det bland den latinamerikanska eliten finns "bra vitt blod" som är värt att rädda. Roofs världsbild präglas dessutom av en antisemitisk föreställningsvärld. Amerikanska krigsveteraner menar han "slåss för judarna" och inte för "den vita rasen".

"Jag låtsas inte att jag förstår varför judar gör vad de gör. De är en gåta", hävdar Roof och förklarar att "min åsikt är att majoriteten av amerikanska och europeiska judar är vita", men att "problemet" är deras identitet. "De vore inte mycket av ett problem om vi kunde förstöra den judiska identiteten", fortsätter han.

I Los Angeles Times beskrivs Dylann Storm Roof som en "klassisk lone wolf-terrorist" som radikaliserats på nätet.

På nätet skrev Roof.

"Vi har inga skinheads, inget riktigt KKK, ingen som gör någonting utan bara pratar på internet. Någon måste ha modet att få ut det till den riktiga världen. Jag antar att det måste bli mig".

Terrordåd från lone wolf-terrorister är ett växande problem. Fenomenet glorifieras inom vit makt-miljön. Litteratur som hyllar personer som bedriver sina egna "raskrig" och begår terrorhandlingar är populär så väl i den internationella som inom den svenska rasideologiska miljön.

Människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center kartlade tidigare i år 63 inhemska terrorhändelser i USA under tidsspannet från april 2009 till och med februari 2015. I rapporten ingick både planerade och utfärdade dåd. Ensamma gärningsmän låg bakom 76 procent av incidenterna. En gärningsman eller max två låg bakom 90 procent av dem. Den högerextrema så kallade patriotrörelsen föreställningsvärld präglade 49 procent av fallen och 51 fall föll under kategorin "hat" vilket innefattar såväl islamistisk- som vit makt-terrorism.

2009 varnade The Department of Homeland Security för högerextrema terrordåd utförda av ensamma gärningsmän.

Även Skandinavien har drabbats av högerextrema terrorister under senare år. Anders Behring Breivik mördade 77 personer 2011. Han hade radikaliserats på nätet och publicerade även ett manifest för att motivera terrorn. I Sverige dömdes Peter Mangs för två mord och fyra mordförsök. Även han radikaliserades på nätet och har hämtat ideologisk näring från bland annat högerextrema amerikanska organisationer.