Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För två veckor sedan försvann en 23-årig tvåbarnsmamma i Trollhättan. Utanför en lägenhet hittades blod från tvåbarnsmamman. Sedan dess har det pågått ett intensivt sökande efter henne. Bland annat går Missing People skallgång.

Förra veckan greps en 36-årig man misstänkt för människorov. Mannen hade på 1990-talet en ledande roll i Nationalsocialistisk front, numera Svenskarnas parti. Då ledde han partiets lokalavdelning i Trollhättan. 1997 var han ordförande för Nationella frihetsfronten. 36-åringen är i nuläget på fri fot eftersom tingsrätten bedömt att det inte finns tillräckligt starka bevis för att häkta honom. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

På tisdagen häktades två personer som är bekanta till 36-åringen, misstänkta för skyddande av brottsling. Den ena är en 31-årig man och den andra är en 35-årig man.

– Det här var en framgång för utredningen. Det visar att tingsrätten delar min uppfattning att de hjälpt till att skydda en brottsling. Nu fortsätter vi jobba med den tekniska bevisningen samt kartläggningen av den försvunna kvinnans liv, säger åklagaren Eva Johnsson om att de båda häktats till TTELA.

Liksom 36-åringen har 35-åringen ett förflutet i den nazistiska rörelsen och då i synnerhet Nationalsocialistisk front. Han dömdes i slutet av 90-talet två gånger för hets mot folkgrupp. I ett av målen dömdes han dessutom för rån och brott mot knivlagen.

35-åringen har varit medlem i Nationalsocialistisk front till åtminstone 2005. För organisationen har han sökt demonstrationstillstånd. Han har delat ut propaganda, deltagit vid flera nazistdemonstrationer och vit makt-konserter. 2002 demonstrerade han i Borås med Nationalsocialistisk front. I en demonstration mot en flyktingförläggning 2003 bar han den paramilitära organisationen Legion Wasas uniform. Med Legion Wasa som leddes av den nuvarande kommunfullmäktige politikern för Svenskarnas Parti i Lidköping, Curt Linusson, deltog han på flera manifestationer och "övningar". Vid ett tillfälle stoppades han av polisen med över 700 kg nazistisk propaganda i form av bland annat flygblad och affischer.

De båda männen som nu har häktats nekar till brott.