Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den före detta SD-politikern, som är i 60-årsåldern och som suttit häktad sedan november förra året, dömdes på tisdagen i Stockholms tingsrätt för mord, brott mot griftefriden och grovt vapenbrott till fängelse i 16 år.

Mordet ska ha begåtts i en lägenhet i Nyköping någon gång mellan den 30 augusti och 16 september 2021 då lokalpolitikern sköt offret i huvudet med en pistol. Efteråt ska mannen ha styckat kroppen, flyttat kroppsdelarna  och spridit dem på olika platser i Stockholm och Nyköping. Delar av offrets kropp hittades i mitten av september 2021.

Mannen har haft flera politiska uppdrag för Sverigedemokraterna i Nyköping – bland annat i kommunstyrelsen och även i kommunfullmäktige där han tjänstgjort i tio år. Efter att han häktades avsade han själv sina politiska uppdrag och partiet drog in hans medlemskap. Mannen var medlem i Sverigedemokraterna från 1990.

Den tidigare SD-politikern har erkänt gärningarna han döms för, men menar att han sköt mannen av misstag - något som tingrätten inte tror på utan menar att han avsåg att döda med skottet.