Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Motiven bakom Alek Minassians attack i Toronto i början av veckan börjar klarna. Det var vid lunchtid i måndags som den 25-årige gärningsmannen körde ihjäl 10 personer och skadade ännu fler i en två kilometer lång bilfärd genom norra delarna av Toronto. Han greps på plats och ställdes under tisdagen inför rätta, åtalad för tio mord och 13 mordförsök. Då var motivet fortfarande oklart.

Sedan dess har det framkommit uppgifter, som nu också bekräftats, som visar att Minassian strax innan dådet skrivit ett inlägg på Facebook som visar att han drevs ett starkt kvinnohat.

Alek Minassians Facebook-inlägg.

I det kryptiska inlägget hyllar han Elliot Rodger, som i maj 2014 mördade sex personer och skadade 14 under våldsam bilfärd i närheten av University of California i Santa Barbara. Elliot Rodger hade enligt polisen planerat sitt dåd under en längre tid.

Innan dådet laddade Rodger också upp ett manifest som enligt den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, präglas av hat mot yngre kvinnor och blandade par.

SPLC, gjorde i februari en granskning av dåd som kan kopplas till Alt-rightrörelsen. Elliot Rodger var en av de som nämndes i granskningen.

”Ofrivilligt celibat”

I sitt Facebook-inlägg kallade Alek Minassian Elliot Rodger för "högste gentleman".  Samtidigt manade han till ett ”Incel-uppror”.

Begreppet Incel har sitt ursprung i ett forum som startades av anonym student i Toronto 1993. Där samlades människor med olika bakgrund för att dela sina erfarenheter av att inte hitta en partner, ett ofrivilligt celibat, eller "involuntarily celibat". Begreppet har seden dess blivit synonymt med en växande nätgemenskap av ”Incels”, där delar av miljön präglas av ett starkt kvinnohat och rasism.

I Incel-rörelsen hyllas Elliot Rodger och nu även Alek Minassian. Enligt SPLC skriver till exempel en Incel-anhängare: ”Jag hoppas att den här killen skrev ett manifest för han kan bli vårt nya helgon”. En annan menade att kvinnorna i Toronto fick vad de förtjänande.

"Manlig överhöghet"

"Incels" är enligt SPLC den senaste formen av ett internetbaserat ”ekosystem” av idéer om manlig överhöghet. Och den miljön är i sin tur sammanvävd med alt-right rörelsen.

Organisationer och nätverk som tror på manlig överhöghet avhumaniserar kvinnor och uppmanar till fysiskt och sexuellt våld mot dem. För Incel-män är sex en mänsklig rättighet och kvinnor som förnekar dem den rätten anses begå en grym och brottslig handling. SPLC har i år lagt till ”manlig överhöghet” som en av de hatideologier som organisationen granskar.

Nya detaljer om Minassians engagemang i Incel-rörelsen framkommer fortfarande. Samtidigt fortsätter diskussionerna i Incel-forumen, där det bland annat framhålls att ”normies” (ett nedlåtande begrepp som används inom alt right rörelsen för att beskriva människor som upprörs eller inte delar rörelsens idéer) bör vara rädda för nya Incel-attacker.