Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraten som sitter i SD-Oskarshamn/Emådalens styrelse uteslöts ur Transport i oktober 2011. Fackförbundet hänvisade till sina stadgar och menar att det är oförenligt att aktivt företräda Sverigedemokraterna som folkvald eller att sitta i partiets styrelse och samtidigt vara medlem i förbundet.

– Det faller på sin orimlighet att vi inte skulle kunna utesluta folk som vår styrelse bedömer bryter mot våra stadgar. Då skulle vi inte heller kunna utesluta strejkbrytare då faller idén med fackförbund. Det är samma som att SD utesluter medlemmar som inte följer deras stadgar, säger Pettersson.

På vilket sätt följer inte SD-politiker era stadgar?

– Partiet står inte upp för alla människors lika värde och därför har vi gjort en avvägning att är man förtroendevald eller sitter i en partistyrelse och använder sin politiska gärning till saker som står i strid med våra stadgar. Då kan man inte längre vara medlem hos oss.

Sverigedemokraten som uteslutits menar dock att det var lagvidrigt att utesluta henne.

– Mina politiska åsikter kan inte ligga till grund för ett uteslutande. Det hör inte hit vilket parti jag är med i. Det här handlar om omvärldens fördomar mot SD som främlingsfientligt, vilka är helt felaktiga. Jag har själv italiensk-amerikanska rötter och vet hur det är att bli trakasserad för sin härkomst, och min pojkvän är dessutom etiopier, sa hon till Barometern 2012.

Både Stockholms tingsrätt och hovrätten har dock avvisat stämningen. Den 24 april meddelade Högsta domstolen att de inte tar fallet för prövning.

Ämnen i artikeln