Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Julie Kirchner kommer att få ansvaret att leda USA:a största rättsvårdande myndighet inom USA:s inrikessäkerhetsdepartement, rapporterar Southern Poverty Law Center. Hon arbetade fram till 2015 för USA:s mest inflytelserika anti-invandringsorganisation Federation for American Immigration Reform, FAIR. Organisationen vill ha ett invandringsstopp till USA. FAIR vill även dra tillbaka en lag från 1965 som satte stopp för de rasistiska invandringskvoter som innebar att invandringen nästan var helt begränsad till nordeuropeiska länder.

FAIR skapades av John Tanton, som av medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, beskrivs som en vit nationalist, det vill säga rasideolog.

Enligt John Tanton krävs det en "klar europeisk-amerikansk majoritet" för att den "europeisk-amerikanska kulturen ska överleva".  

Organisationen har fortsatt att kämpa för att "bevara en vit majoritet". Den nuvarande ordföranden Dan Stein har anklagat invandrare för att bedriva ett "konkurrerande barnafödande" för att ersätta den "vita majoriteten" i landet. Han har också ställt sig bakom att bara vita ska tillåtas föda barn, rapporterar SPLC.  

Valet av Julie Kirchner följer ett mönster av att Donald Trump lyfter upp personer med nära band till dem amerikanska extremhögern. Även den nominerade justitieministern Jeff Sessions och den nominerade chefen för CIA, Tea Party-republikanen Mike Pompeo, har båda haft nära kontakter med FAIR.

I Donald Trumps kabinett ingår även flera andra personer som stått för rasism, islamofobi, homofobi och intolerans.

Ämnen i artikeln