Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av juni lämnade SD-Sigtunas ordförande Inga-Lill Björkman och styrelseledamoten Nils Persson partiet, rapporterar nyhetssajten Märsta.nu.

Enligt sajten hade Björkman och Persson dessförinnan på ett medlemsmöte anklagats för att förskingra pengar, eller alternativt ha tagit ut dem utan godkännande från valberedningen.

Inga-Lill Björkman har även uppmärksammats för att ha spridit rasism på sociala medier och för att internt ha diskuterat att tända eld på SD:s valstuga för att få uppmärksamhet.

”Smutskastning”

Uppgifterna tillbakavisades av Björkman, som menar att inga ekonomiska oegentligheter skett och att det är en partimedlem som spridit felaktigheter och bedrivit ”smutskastning” mot henne.

Meningarna går även isär om Inga-Lill Björkman och Nils Persson uteslöts, vilket partiet i ett uttalande till Märsta.nu hävdar, eller om de lämnade självmant.

Samtidigt ska kommunpolitikern Rosanna Ternborg och ytterligare en medlem fått lämna partiet. Enligt uppgift till Märsta.nu uteslöts de båda för att de avslöjat Björkman och Perssons oegentligheter för medier.

Inga-Lill Björkman, Rosanna Ternborg och Nils Persson sitter kvar som politiska vildar i kommunfullmäktige. De två första som ledamöter och den senare som ersättare.

Flera avhopp

Enligt ett mejl till Märsta.nu från Björkman så har turbulensen fått stora konsekvenser. Totalt 16 lokala medlemmar ska ha begärt utträde ur partiet, enligt Björkman.

Vad Mästa.nu erfar ska nio av de 16 ha förtroendeuppdrag för partiet. Sverigedemokraterna fick vid senaste valet sju mandat i Sigtuna kommunfullmäktige, av dessa besitts fyra idag av politiska vildar.  

Distriktsordföranden Fredrik Lindahl uppger till sajten att det praktiska i föreningen hanteras vid distriktets årsmöte i slutet av sommaren, bland annat ska då en ny lokal styrelse väljas.

Utesluten gruppledare

I mitten av juni stod det klart att den tidigare gruppledaren för SD i Sollentuna, Mikael Stigenberg, uteslutits ur Sverigedemokraterna, vilket Sollentuna Direkt var först att rapportera om.

Han uteslöts efter att han försvarat den politiske sekreteraren Mikael Valtersson, som tidigare fått lämna partiet på grund av sina kopplingar till högerextrema miljöer och läckta mejlkonversationer med nazistreferenser.

Trots uppmaningen från partiet om att avsluta alla politiska relationer till Valtersson lät Stigenberg honom sitta kvar som sekreterare i Sollentuna.

Mikael Stigenberg satt på flera tunga poster för SD innan han tvingades lämna partiet. Efter uteslutningen sitter han kvar som politisk vilde i Sollentuna kommunfullmäktige, Regionfullmäktige och Regionstyrelsen.

Kritik i Stockholm

Även i Stockholm stod det klart i juni att fyra medlemmar uteslutits ur partiet. Det var tre ordinarie ledamöter och en ersättare i Stockholms kommunfullmäktige – Jeanette Malmström, Joakim Hedelin, Björn Larsson och Mona Wallsén.

De fyra tvingades bort från partiet efter att de kritiserat Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm. Kritiken mot Wallmark röde att han utöver sitt arvode som gruppledare även anställt sig själv som politisk sekreterare, vilket en granskning av Aftonbladet visade. Wallmark fick på så sätt ut nästan 100 000 kronor varje månad i ersättning från kommunen för sina olika uppdrag.

Uteslutningarna innebär att bara fyra av SD:s ursprungligen åtta mandat i Stockholms kommunfullmäktige innehas av partiets politiker.

Ämnen i artikeln