Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var sent igår kväll som Gina Dirawi, programledare för Melodifestivalen, med formuleringen "Lite kvällsläsning..." tipsade om Lasse Wilhelmsons bok "Är världen upp och ner?". Inlägget lades ut på Dirawis blogg och har gillats av över 3000 på det sociala mediet instagram.

Kärnan i Lasse Wilhelmsons texter är myten om en judisk sammansvärjning som styr världsekonomin och media. Förföljelser av judar genom historien beskrivs som en reaktion på deras påstådda makt och manipulationsförsök.
"Judefientlighet har det funnits genom historien. Men ofta är det så att det är judarna själva som genom sitt eget beteende har framkallat den."

Wilhelmson ifrågasätter folkmordet på judar under andra världskriget. Han beskriver den nazistiska antijudiska politiken som en reaktion på en judisk krigsförklaring:
"Denna krigsförklaring innebar ju att judarna i Tyskland på goda grunder blev betraktade som presumtiva landsförrädare av Hitler."

I en intervju från 2009 "hur många som dog i tyfus och hur många som blev avsiktligt avrättade det vet man inte. Men inte var det 6 miljoner.". Enligt Wilhelmson härstammar uppskattningen 6 miljoner från "sionister på Wall Stret" på 20-talet.

I februari 2010 medverkade Wilhelmson som talare vid en pro-nazistisk manifestation arrangerad av Dresdenkommittén.

I november förra året uppmärksammades att Dirawi i sin blogg skrivit att "Israel tar efter Hitler". Dirawi skrev också att man på Förintelsens minnesdag, som markerar befrielsen av Auschwitz, borde uppmärksamma 'alla palestinier som mördats av sionisterna i Israel'.

SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe påpekade att Dirawi i sin blog hade ett "antal formuleringar som tolkades som att hon förringade Förintelsen och det går emot vår värdegrund". Tomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, meddelade att jämförelsen mellan Israel och Nazityskland var "olycklig" men att Dirawi inte längre står för den.

"Jag tar avstånd från alla jämförelser mellan Israels agerande och Förintelsen. Det var en klumpig och ogenomtänkt formulering som jag ångrar idag. Därför har jag nu tagit bort dessa formuleringar från min blogg. Mitt syfte har aldrig varit att kränka judar eller förringa Förintelsen."

På fredagen skrev Gina Dirwari på Twitter att hon inte känner till vem Wilhelmson är. Blogginlägget har även plockats bort.

"Ang. Den där Lasse Wilhelmson boken som vissa undrar vrf jag läser. Fick boken av en random kille som sa LÄS, vem är Lasse? Berätta!!", skriver Dirawi på Twitter.

Expo Idag har sökt Gina Dirawi för en kommentar.

Ämnen i artikeln