Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I polisens hemligstämplade dokument, som Der Spiegel tagit del av, konstaterar BKA att den högerextrema miljön i Tyskland utgör ett stort terrorhot. Det framgår bland annat att det pågår två utredningar mot grupper som misstänks för att bilda terrororganisationer. Polisen är även öppen för att det kan finnas fler okända terrorceller i landet.

I dokumentet framgår det också att polisen befarar attentat och till och med mord utförda av högerextremister riktade mot asylsökande och invandrare. BKA skriver att högerextremister utgör ett hot mot personer som anses representera staten, så som poliser och politiker. Judiska institutioner är också hotade.

Efter att den nazistiska terrororganisationen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som stått bakom nio mord och tagit på sig flera bombattentat, upptäcktes förra året har den tyska polisen intensifierat bevakningen av den högerextrema miljön. Polisen varnar för att NSU kan få efterföljare. Organisationer och högerextremister under press befaras kunna vilja bevisa att de är kapabla att begå våldsdåd.

Utredare menar att ett möjligt scenario är att högerextremister utför liknande terrordåd som Anders Behring Breiviks i Norge, rapporterar Der Spiegel.

Ämnen i artikeln