Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Gustav Kasselstrand kallar upploppen i Husby för en "mångkulturmanifestation" och pekar ut invandrare som kommer från länder utanför Europa som ansvariga för kravallerna.

"Någon som tror att det finns en enda svensk eller europé med i mångkulturmanifestationen?", skriver han på Twitter.

Han förslår även att militärpolis, ett så kallat gendarmeri sätts in i Husby:

"I mitt Sverige skulle ett gendarmeri på ett effektivt sätt ta itu med ligisterna i Husby".

Den hårda retoriken går igen från ledande företrädare för Sverigedemokraterna. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth skriver ironiskt att "mångkultur berikar".

"Slödder! #Husby" skriver sverigedemokraternas kriminalpolitiske talesperson Richard Jomshof på Twitter.

Kent Ekeroth och Richard Jomshof har dessutom skrivit en debattartikel på den till partiet närstående sajten Avpixlat. I artikeln skuldbeläggs ensidigt invandrare och polisen uppmanas agera tuffare och få tillgång till vattenkanoner och gummikulor.

"I det korta loppet skulle förslagen ovan få upploppsmakarna att snabbt inse vem det är som bestämmer i det här landet.", skriver riksdagsledamöterna.

På Sverigedemokraternas hemsida står det:

"Tyvärr verkar detta vara en utveckling vi kommer att behöva vänja oss vid".

Nationaldemokraterna skriver på sin hemsida att upploppen är en "krigsförklaring".

"Attackerna mot polis och brandkår är en krigsförklaring från dessa etniska främlingar mot det svenska samhället."

Samtidigt får Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson agera expert på den ryska TV-kanalen Russia Today som sänder globalt.

Dan Eriksson som sitter i nazistiska Svenskarnas partis partistyrelse uppmanar "svenskar" att bege sig till Husby och "hjälpa polisen".

"Gatsten ska bemötas med ammunition. Polisen är för mesig, medborgargarde?", skriver han.

Svenskarnas parti har även producerat en propagandafilm om kravallerna i Husby där upploppen fördöms. På Svenskarnas partis webbradio välkomnas dock oroligheterna.

"Det är ju bra. Det är bra att det händer naturligtvis" och "Det värsta som kan hända är att mångkulturen fungerar. Då det skulle betyda att vi hade en etnisk undergång för dörren", säger Magnus Söderman, redaktör för Svenskarnas partis tidning.