Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i april förra året som mannen skrev i den öppna Facebook-gruppen ””Vafan, klart vi ska få sjunga nationalsången”. En grupp som vid tillfället hade drygt 49 000 följare.

I anslutning till ett Facebook-inlägg, som länkade till en artikel från den högerextrema sajten Fria Tider om att två personer åtalade för våldtäkt skulle få stanna i Sverige, kommenterade han:

”Låt smutsen stanna då förhoppningsvis händer det dom något när dem kommer ut, äckliga vidriga blattar! Borde stena alla dessa blattarna som tror dom kan göra va fan dom vill!!!”

Uppmaning till våld

Försvaret menade att ordet ”blatte” enligt Svenska akademins ordlista kan uppfattas som nedsättande, men alltså inte behöver vara det. Ett resonemang tingrätten underkände. Den ansåg att kommentaren ”äckliga vidriga blattar”  varken är vänskaplig eller neutral.  

Rätten menar också att kommentaren som helhet syftar på en vidare grupp än de som omskrivs i artiklen. 

Att 24-åringens kommentar innehåller en uppmaning till våld gör att brottet inte kan ses som ringa. Men eftersom mannen sedan tidigare inte är straffad väljer tingsrätten att inte döma honom till fängelse.

Den 24-årige mannen döms av Varbergs tingsrätt till dagsböter och villkorlig dom för hets mot folkgrupp.

Ämnen i artikeln