Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I den slutna Facebookgruppen ”Stoppa Islam” sprids hot och hat mot muslimer. En 54-årig man skrev flera inlägg i gruppen där han uppmanade till mord på muslimer. Han skrev bland annat:

”avrätta alla jävla mussesvin”

Enligt en annan kommentar från mannen är det dags att beväpna sig och ta lagen i egna händer:

”dax o beväpna sig o göra det regeringen inte vill göra, dax o skydda sig själva och anhöriga”

Vid ett annat tillfälle ställer han frågan i gruppen:

”när ska vi få laglig rätt o få skjuta dom”

Flera andra inlägg går i samma linje. Han har även lagt upp en bild på en revolvermynning med texten ”Fuck off Islam! Go back to deserts of Arabia where you belong”.

Döms till dagsböter

54-åringen döms av Ystads tingsrätt för hets mot folkgrupp. Totalt rör det sig om åtta kommentarer och inlägg som han skrev i Facebookgruppen under förra året.

Att mannen i förhör gett uttryck för att vara ångerfull över sina kommentarer fråntar honom inte, enligt rätten, straffrättsligt ansvar.

Samtidigt vägde rätten in att mannen sedan tidigare är ostraffad och lever under ordnade förhållanden när den satte påföljden, som blev dagsböter på totalt 5000 kr. Han åläggs även att betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kr.

Hetsar varandra

I förhör förklarar mannen att medlemmar i Facebookgruppen ”Stoppa Islam” hetsar på varandra. Han menar att det ”blev något slags grupptryck” som han inte kunde stå emot.

Enligt 54-åringen så har han lämnat den slutna Facebookgruppen. Han hävdar även att han blockerat sidan och att det krävs en pinkod för att häva blockeringen, men eftersom han blundade när han skrev i koden så är det inte möjligt.

Ämnen i artikeln