Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag trodde först att Skåne skulle bli den stora plattformen för Framstegspartiet, men vi har redan stor spridning i landet. Vi har fått indikationer på folk som vill ha kontakt med oss och som kan tänka sig att bilda interimsstyrelser i olika delar av landet. Flera företrädare för Sverigedemokraterna kommer inte att ställa sig till förfogande på SD:s valsedel, det kan jag säga, säger Allan Jönsson, som menar att Framstegspartiet redan innan valet kommer att ta kontroll över sverigedemokratiska mandat.

Allan Jönsson flirtar med uteslutna sverigedemokrater som han vill ska ansluta sig till partiet och går till angrepp mot Sverigedemokraternas så kallade nolltolerans mot rasism, som flera gånger redovisats som skäl till uteslutningar inom partiet.

– Hade nolltoleransen inom SD fungerat som det var tänkt så hade den varit ypperlig. Men när man väljer att sila mygg och släppa förbi elefanter då känns det väldigt konstigt för mig. Vår filosofi kring uteslutningar är att det skapar ovänner. Vi ska agera som samhället i stort. Hittar någon på någonting så kan man drabbas av någon form av degradering. Man sonar sitt brott sedan är man förlåten och har rätt till en andra chans. Det är så vi ser på det.

Allan Jönsson öppnar också sin famn till Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand, när han får frågan hur han ser på den konflikt som flera gånger blossat upp mellan ungdomsförbundet och Sverigedemokraternas ledning. Jönsson beskriver ungdomsförbundet som ett fint och starkt förbund.

– Det har varit stark turbulens kring SDU. Deras ordförande Gustav Kasselstrand har ställt krav på att komma in i riksdagen, får inte han en bra plats på riksdagslistan så kommer han göra som mig och ta med sig ungdomsförbundet. Vill de ingå i vår organisation så är de välkomna, säger Jönsson.

Bildades av missnöjda sverigedemokrater

Framstegspartiet bildades den 2 februari av ett 20-tal personer på ett möte i Jönköping. De flesta tidigare sverigedemokrater som antingen uteslutits eller lämnat partiet på grund av missnöje med partiledningen. Efter mötet offentliggjorde Allan Jönssons parhäst i Sverigedemokraternas kommunföreningen i Bjuv, Tomas Olsson, att det nya Framstegspartiet bildats. Sverigedemokraternas "partipiska" var den främsta anledningen till att de bildade partiet, har Olsson sagt till flera medier.

Allan Jönsson gav, när nyheten om Framstegspartiet uppmärksammades i medier, sken av att han överraskats av att Tomas Olsson bildat ett nytt parti. Han var samtidigt tydlig med att han hade förståelse för det och instämde i kritiken om att Sverigedemokraterna är ett toppstyrt parti.

Bara veckor efter mötet i Jönköping valdes han om till ordförande för Sverigedemokraterna i Bjuv. Kommunen där partiet fick 19,2 procent av rösterna 2010. Allan Jönsson själv, var den sverigedemokrat som fick överlägset flest personröster i kommunen.

På måndagen gick Jönsson ut med att han ansluter sig Framstegspartiet och blir partiledare.

– Det har varit en rejäl boll som kommit i rullning. Diskussionerna började redan för ett år sedan. Det har förts samtal med folk på sverigedemokratiska kongresser. Sedan har det blivit som det blivit idag. Nu är jag ordförande i riks.

Allan Jönsson arbetade med Tomas Olsson redan i valalliansen Skånes väl, som bildades 1998. I valalliansen ingick flera högerpopulistiska partier. Valet 2006 anslöt sig Skånes väl till Sverigedemokraterna.

– Det är ett steg tillbaka för mig, nu har jag återgått till den fållan som jag kom ifrån. Jag har suttit som ordförande för Framstegspartiet innan, och vice ordförande i riks. För mig är det inget främmande, säger Jönsson.

Ställer upp i riksdagsvalet

Allan Jönsson säger att Framstegspartiet kommer att ställa upp i kommunalval, landstingsval och riksdagsvalet. Politiskt skiljer partiet sig inte från Sverigedemokraterna speciellt mycket. Allan Jönsson beskriver sig som en nationalist, men motsätter sig Sverigedemokraternas beskrivning som ett socialkonservativt parti.

– Ja, jag är nationalist i grund och botten. Det finns hela tiden med. Men socialkonservativ? Jag vill inte hänga upp mig på det konservativa. Konservativ är något jag vill undvika. Vi vill inte sätta oss i ett fack. Vi vill köra politik som vi tycker är driven från folket och gynnar det stora flertalet.

Allan Jönsson ger inget tydligt svar till hur han ställer sig till Sverigedemokraternas invandringspolitik och om att minska asyl- och anhörighetsinvandringen med 90 procent.

– 90 procent är SD:s fråga. I Framstegspartiet kommer vi att sätta oss ned för att titta på hur det ser ut idag i världen, hur olika världskonflikter ser ut och hantera invandringen utifrån de premisser som råder i vårt land.

Att pensionärer ska ha rätt till minst 15 000 kronor i månaden efter skatt kommer vara Framstegspartiets kärnfråga i valrörelsen. Hur detta ska finansieras har Jönsson inget svar på.

Vad är främsta skälet till att ni bryter med Sverigedemokraterna?

– Det är toppstyrningen. Överlag finns det ett stort missnöje. Min intention när jag gick med i SD var att vi skulle föra en politik som byggdes underifrån men idag är det precis tvärtom. SD är som vilket annat etablerat parti som helst. Allting styrs uppifrån och den lille mannen kommer sällan till tals, säger Jönsson.

– Det är inte heller enbart toppstyrning, utan även höga löner till toppar. De tillskansar sig ämbeten för inkomstens skull. Sverigedemokraterna är ett parti som byggdes upp av ideella krafter och det missbrukas idag, fortsätter han.

Framstegspartiet har ännu inte utformat ett partiprogram.