Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt att uttalande från partiledaren Timo Soini så motiveras uteslutningen med att Hirvisaari motarbetar partiets intressen.

Det var förra veckan som Hirvisaari bjöd in Seppo Lehto att gästa riksdagen. I anslutning till besöket lät sig Lehto fotograferas när han på riksdagsläktaren gjorde en så kallad Hitlerhälsning. Bilden publicerades senare på en blogg.

– Min vän, folkkonstnären Seppo Lehto är en superhumorist och inte någon trångsynt nazi. Hans besök i riksdagen var synnerligen aktuellt då förra tisdagens plenum handlade om yttrandefrihet och strafflagen, och jag behandlade just justitiemordet på Lehto i mitt inlägg, sade Hirvisaari till Hufvudstadsbladet.

Seppo Letho, som tidigare dömts för grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden, beskriver sig själv som "islam- och invandringskritiker".

Händelsen har lett till debatt i Finland och många menar att beslutet att utesluta Hirvisaari kommer för sent. Hirvisaari är även vid tidigare klavertramp hävdat att det rör sig om ett skämt. 2011 dömdes han för hets mot folkgrupp.

Statsvetare och många ledarskribenter tolkar uteslutningen av James Hirvisaari som att Sannfinländarna offrar honom för att göra sig möjliga för framtida regeringssamarbeten.

Ämnen i artikeln